Prosty gulasz wołowy zawsze smakuje doskonale, niezależnie od dodatków z jakimi go podacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną, ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do bulionu ziaren jałowca – wtedy mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak papryka, majeranek, ziele angielskie czy liść laurowy. Aby mięso w gulaszu było delikatne i miękkie, należy je gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Lepiej pogotować chwilę dłużej, niż zrazić się do tego dania niedogotowując mięsa. Zapraszam na przepis.
Zobacz też:
Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Schab duszony w sosie własnym
Gołąbki bez zawijania
Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną
Karkówka z pieczarkami
Przepis na prosty gulasz wołowy
Drukuj przepisSkładniki
- 1 kg wołowiny, np. łopatki
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- majeranek
- sól i pieprz
- pół szklanki mąki
- olej do smażenia
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przepis
Wołowinę kroimy w kostkę o wymiarach około 1,5x1,5 cm. Mięso oprószamy obficie majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto - mięso ma się dobrze zrumienić.
Następnie przekładamy wołowinę do garnka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra oraz posiekany czosnek. Smażymy do zeszklenia i przekładamy do mięsa.
Mięso zalewamy bulionem, dodajemy ziarna jałowca, ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie delikatne i miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż woda z sosu odparuje i stanie się gęstszy.
0 komentarzy