Dania z wołowiną/ Mięsa/ Obiady

Prosty gulasz wołowy

Prosty gulasz wołowy zawsze smakuje doskonale, niezależnie od dodatków z jakimi go podacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną, ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do bulionu ziaren jałowca – wtedy mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak papryka, majeranek, ziele angielskie czy liść laurowy. Aby mięso w gulaszu było delikatne i miękkie, należy je gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Lepiej pogotować chwilę dłużej, niż zrazić się do tego dania niedogotowując mięsa. Zapraszam na przepis.

Zobacz też:

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Schab duszony w sosie własnym

Gołąbki bez zawijania

Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną

Karkówka z pieczarkami

Przepis na prosty gulasz wołowy

Drukuj przepis
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 1 kg wołowiny, np. łopatki
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • pół szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przepis

1

Wołowinę kroimy w kostkę o wymiarach około 1,5x1,5 cm. Mięso oprószamy obficie majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto - mięso ma się dobrze zrumienić.

2

Następnie przekładamy wołowinę do garnka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra oraz posiekany czosnek. Smażymy do zeszklenia i przekładamy do mięsa.

3

Mięso zalewamy bulionem, dodajemy ziarna jałowca, ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie delikatne i miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż woda z sosu odparuje i stanie się gęstszy.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top