Mięsa/ Obiady

Kurczak z tofu i warzywami

Kurczak z tofu

Kurczak z tofu i warzywami jest przepisem z lekką nutką orientu – możecie go podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Do zrobienia dania użyłam mięsa z udek kurczaka – czasami zastępuję nimi piersi. Mięso z udek kurczaka według mnie jest nieco smaczniejsze, ponieważ nie jest ono tak suche, jak piersi z kurczaka (jednak także w tym przepisie możecie ich użyć). Jeżeli nie macie sosu rybnego, pomińcie go, dodając więcej pozostałych przypraw, aby nadanie nabrało orientalnego charakteru.


Zobacz też:

Wieprzowina po chińsku z ryżem

Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą

Przepis na kurczaka z tofu i warzywami

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • opakowanie tofu
  • 3 udka z kurczaka - bez kości (możecie użyć również piersi z kurczaka)
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ryż do podania

Przepis

1

Tofu oraz kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Wszystkie składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

2

Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię.

3

Następnie doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym i wszystkimi pozostałymi przyprawami, przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się delikatny sos.

4

Do całości dodajemy sezam oraz solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ryżem.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top