Kurczak z tofu i warzywami jest przepisem z lekką nutką orientu – możecie go podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Do zrobienia dania użyłam mięsa z udek kurczaka – czasami zastępuję nimi piersi. Mięso z udek kurczaka według mnie jest nieco smaczniejsze, ponieważ nie jest ono tak suche, jak piersi z kurczaka (jednak także w tym przepisie możecie ich użyć). Jeżeli nie macie sosu rybnego, pomińcie go, dodając więcej pozostałych przypraw, aby nadanie nabrało orientalnego charakteru.
Zobacz też:
Wieprzowina po chińsku z ryżem
Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą
Przepis na kurczaka z tofu i warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie tofu
- 3 udka z kurczaka - bez kości (możecie użyć również piersi z kurczaka)
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- mała cukinia
- 2 pomidory
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki sezamu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ryż do podania
Przepis
Tofu oraz kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Wszystkie składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię.
Następnie doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym i wszystkimi pozostałymi przyprawami, przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się delikatny sos.
Do całości dodajemy sezam oraz solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ryżem.
0 komentarzy