Szybka wieprzowina z marchewką i dymką nie jest wymagająca, a wręcz ekspresowa w przygotowaniu. Do przygotowania tego dania potrzebujecie kawałka wieprzowiny, najlepiej z odrobiną tłuszczu, jak łopatka czy karkówka. Schabu możecie również użyć, jednak wtedy danie może być zbyt suche. W zasadzie ten przepis składa się z czterech bazowych składników oraz przypraw. Uważam, że w daniach z ryżem całą robotę robi sos rybny, który w mojej kuchni jest zawsze. Dodaje on niezwykłego aromatu, podkręca smak dań. Taka jedna buteleczka sosu wystarczy spokojnie na kilka miesięcy, także zachęcam do uwzględnienia go przy kolejnych zakupach 🙂 Tymczasem zapraszam na poniższy przepis, mam nadzieję, że dacie mi znać, czy smakowało Wam to zestawienie. Smacznego!
Zobacz też:
Kurczak w sosie curry
Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską
Szybka wieprzowina z marchewką i dymką
Drukuj przepisSkładniki
- 700 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka)
- 3 średnie marchewki
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ryż do podania
Przepis
Mięso kroimy na kawałki 1x1 cm. Marchewkę obieramy, a następnie obieraczką "tniemy" ją na cienkie, długie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dymkę siekamy. W międzyczasie wstawiamy do gotowania ryż.
Na patelni/woku rozgrzewamy mocno olej - wrzucamy mięso, marchewkę i czosnek. Podsmażamy na dużym ogniu około 15 minut, aż mięso się lekko zarumieni.
Następnie dodajemy przyprawy: paprykę słodką, ostrą, kumin, sos rybny, mieszamy. Podsmażamy jeszcze około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem.
Danie zdejmujemy z ognia i wrzucamy na patelnię dymkę, dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy z ryżem.


0 komentarzy