Dania z drobiem/ Mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Ryż

Stir fry z kurczakiem

Stir fry z kurczakiem jest bardzo aromatycznym, a także łatwym daniem. Technika gotowania stir fry polega na smażeniu składników w dobrze nagrzanym woku, na szybko, pochodzi z kuchni azjatyckiej. Dzięki krótkiemu smażeniu, wszystkie składniki zachowują jędrność, kolor oraz smak. Przed przygotowaniem stir fry musimy zamarynować mięso kurczaka minimum na godzinę, aby przeszło smakiem przypraw. Danie przygotowuje się na patelni typu wok – sprawdźcie czym się ona wyróżnia.


Zobacz też:

Wieprzowina po chińsku z ryżem

Jak wybrać garnki na indukcję?

Szakszuka z cukinią

Przepis na stir fry z kurczakiem

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżeczka chili
  • łyżeczka imbiru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryka
  • garść orzechów ziemnych
  • olej do smażenia
  • garść nataki pietruszki
  • makaron lub ryż do podania

Przepis

1

Kurczaka kroimy w cienkie paski. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i sos sojowy. Marynujemy w mieszance kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny.

2

Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w pióra. Paprykę kroimy w cienkie paski.

3

W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego czosnek i cebulę. Smażymy do zeszklenia.

4

Następnie do woka dodajemy kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy paprykę oraz orzeszki. Smażymy kilka minut w rozgrzanym woku.

5

Dodajemy pietruszkę, mieszamy. Podajemy z makaronem udon, chińskim lub ryżem.

Porady

Jeżeli wolicie ostrzejsze dania, dodajcie więcej chili.

  
    

Może ci się spodobać

8 komentarzy

  • Reply
    ixi
    12/04/2020 at 04:31

    Dużo stracę smakowo jak nie wrzucę orzechów?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      13/04/2020 at 15:43

      Troszkę tak

  • Reply
    Ania
    08/11/2018 at 13:45

    Czy jeśli nie mam woka mogę zrobić to danie na patelni ?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/11/2018 at 18:41

      tak 😉

  • Reply
    Gosia
    06/10/2018 at 17:45

    Przepyszne danie! Mam tylko pytanie czy orzechy wrzucamy w calosci czy siekane?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/10/2018 at 20:05

      W całości 🙂 Ale jak wolisz, możesz je posiekać 😉

  • Reply
    Rozalia
    28/09/2018 at 16:24

    Czy makaron trzeba wcześniej ugotować?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      02/10/2018 at 11:19

      Tak, w zależności jakiego używasz

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top