Mięsa

Chimmichurri – ostry sos do mięs

Sos chimmichurri przygotowywałam jakiś czas temu na warsztatach burgerowych w Cook Up. Jest to ostry dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Można go robić na wiele sposobów i bawić się proporcjami według własnych upodobań. Podstawą sosu jest czosnek, ostra papryczka i świeże zioła. Bardzo szybki w wykonaniu, jednak najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy składniki dokładnie się przegryzą.

Składniki (filiżanka sosu)

– 3 ząbki czosnku

– papryczka czerwona chilli

– pęczek kolendry

– pęczek pietruszki

– kilkanaście listków bazylii

– ok. 4 łyżek oliwy z oliwek

– ok. łyżeczki octu balsamicznego

– sól

Czosnek i paprykę kroimy w plasterki (jeżeli chcemy, aby sos był łagodniejszy, z chilli pozbywamy się pestek). Zioła drobno siekamy. Całość składników zalewamy oliwą i blendujemy, bądź zgniatamy w moździerzu. Następnie dodajemy ocet balsamiczny oraz sól do smaku. Jeżeli uważamy, że konsystencja jest zbyt zwarta, dodajemy oliwy. Sos wkładamy na kilka godzin do lodówki.

_DSC0264a_DSC0272a

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top