Sos chimmichurri przygotowywałam jakiś czas temu na warsztatach burgerowych w Cook Up. Jest to ostry dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Można go robić na wiele sposobów i bawić się proporcjami według własnych upodobań. Podstawą sosu jest czosnek, ostra papryczka i świeże zioła. Bardzo szybki w wykonaniu, jednak najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy składniki dokładnie się przegryzą.
Składniki (filiżanka sosu)
– 3 ząbki czosnku
– papryczka czerwona chilli
– pęczek kolendry
– pęczek pietruszki
– kilkanaście listków bazylii
– ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
– ok. łyżeczki octu balsamicznego
– sól
Czosnek i paprykę kroimy w plasterki (jeżeli chcemy, aby sos był łagodniejszy, z chilli pozbywamy się pestek). Zioła drobno siekamy. Całość składników zalewamy oliwą i blendujemy, bądź zgniatamy w moździerzu. Następnie dodajemy ocet balsamiczny oraz sól do smaku. Jeżeli uważamy, że konsystencja jest zbyt zwarta, dodajemy oliwy. Sos wkładamy na kilka godzin do lodówki.
0 komentarzy