Pesto z awokado jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. Awokado powinno być miękkie i kremowe, aby pesto miało aksamitną konsystencję. Do mojego pesto dodałam także kolendrę, aby wyostrzyć jego smak, jednak możecie również ten składnik pominąć lub wymienić na pietruszkę czy bazylię. Ważne, aby pesto przygotowywać zawsze tuż przed spożyciem, ponieważ w ciągu kilku godzin zmieni kolor – jednak zachowa swój smak. To pesto smakuje doskonale ze świeżo ugotowanym makaronem, do którego możecie dodać dowolne dodatki jak grillowana pierś kurczaka czy pomidorki koktajlowe. Pesto z awokado możecie posmarować również pieczywo lub potraktować je, jako dip do nachosów, podobnie jak Guacamole. Smacznego!
Zobacz też:
Jajko w awokado z piekarnika
Sałatka z awokado i serem feta
Koktajl z bananem i awokado
Sałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami
Kanapki z awokado | 3 proste przepisy
Przepis na pesto z awokado
Drukuj przepisSkładniki
- dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście płatków migdałów (mogą być inne orzechy)
- 3 łyżki startego parmezanu
- garść liści kolendry
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem (mieszamy z makaronem) lub traktujemy je jako pasta kanapkowa czy dip do nachosów.
0 komentarzy