To idealne danie na kolację we dwoje 😉 A może by tak jutro zrobić je mężczyźnie, który obdaruje Was kwiatami?
Składniki (dwie porcje):
– 2 piersi z kurczaka
– makaron pappardelle
– brokuł
– 300ml śmietanki 30%
– ser brie nadziewany pesto i cebulką (kupiłam w Lidlu, jednak z powodzeniem można zastąpić brie z dodatkiem pesto i drobno posiekaną cebulką)
– łyżka masła
– łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 2 ząbki czosnku
Mięso
Pierś oczyszczamy, lekko rozbijamy i marynujemy w oliwie z oliwek, ziołach prowansalskich i czosnku. Odstawiamy na 30 minut. Na funkcji grill opiekamy mięso w piekarniku przez około 15 minut – 7 z jednej, 7 z drugiej strony.
Sos i makaron
Na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Do sosu dodajemy różyczki obgotowanego brokuła oraz ugotowany wcześniej makaron.
Kurzaka kroimy na kawałki. Podajemy oprószone pieprzem i solą.
Smacznego! 🙂
4 komentarze
Cheat
12/03/2013 at 12:27Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)
Katjuszka
08/03/2013 at 07:45Smacznie tu u Ciebie! Właśnie będę robiła dzisiaj makaron ze szpinakiem i kurczakiem Twojego przepisu 🙂
Pozdrawiam
Bazylia
10/03/2013 at 15:26Dziękuję 🙂 I jak wyszło?
Dorotas30
07/03/2013 at 19:44makaron mogę jeść o każdej porze dnia, bardzo fajna propozycja na dzień kobiet