Te malutkie bakaliowe kulki mocy prezentują się doskonale w roli eleganckiego, świątecznego deseru. Do ich przygotowania użyłam miksu suszonych owoców oraz orzechów, formowałam kulki, a następnie obtaczałam je w wiórkach kokosowych. Niżej znajdziecie przepis.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Deser z mleczkiem kokosowym i chia
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami
Przepis na bakaliowe kulki mocy
Drukuj przepisSkładniki
- 2 łyżki suszonych jagód Goni
- 2 łyżki suszonej miechunki
- 2 łyżki kakao
- 50 g orzechów brazylijskich
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonego mango
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g słonecznika
- łyżka oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przepis
Powyższe składniki, oprócz wiórków, łączymy za pomocą blendera, aby powstała jednolita masa, którą łatwo da się formować. Gdyby była za gęsta dodajcie więcej oleju kokosowego, gdy będzie zbyt luźna dodajcie dowolne orzechy.
Z powstałej masy formujemy kulki, obtaczamy a wiórkach kokosowych i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki przed podaniem.


0 komentarzy