Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami to danie, które przygotowuje się w jednym naczyniu. Wszystkie surowe składniki wkłada się do naczynia żaroodpornego, zalewa wodą z koncentratem pomidorowym i przyprawami oraz wkłada do piekarnika. To przepis, który wymaga w zasadzie tylko od nas tego, abyśmy zamarynowali wcześniej kurczaka, pokroili warzywa i przygotowali zalewę – zajmie to Wam w sumie około 15 minut, maksymalnie. Kurczak natomiast musi się piec w piekarniku około 1 godziny i 15 minut. Danie będzie najbardziej efektowne, kiedy podacie je na stół w naczyniu, w jakim było zapiekane, posypane świeżymi ziołami, które nadadzą świeżości i sprawią, że kurczak będzie dużo ładniej się prezentować. Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami to danie, do którego będziecie wracać. Smacznego!
Zobacz też:
Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Przepis na kurczaka zapiekanego w ryżu z warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- 6 pałek z kurczaka + sól, słodka papryka, majeranek oraz suszone warzywa (vegeta) do posypania kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała cukinia
- połowa papryki
- szklanka ryżu
- ZALEWA:
- 2,5 szklanki wody
- 80 g koncentratu pomidorowego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g masła
- sól do smaku
- natka pietruszki do podania
Przepis
Kurczaka posypujemy z każdej strony solą, słodką papryką, majerankiem oraz suszonymi warzywami (vegetą). Cebulę i czosnek siekamy i wkładamy do naczynia z kurczakiem, Odstawiamy najlepiej na kilka godzin, aby przeszedł smakiem.
Cukinię i paprykę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy ryż - całość mieszamy. Kurczaka układamy na ryżu z warzywami.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy koncentrat, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżeczki cukru oraz masło. Zagotowujemy i doprawiamy solą do smaku. Tak przygotowaną zalewą polewamy ryż z warzywami i kurczakiem.
Jeżeli zalewa całkowicie zmyje z kurczaka przyprawy, posypcie go nimi ponownie przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny, aż ryż wchłonie wodę i mięso będzie przypieczone.
6 komentarzy
Elewina
19/05/2021 at 18:48Nie używam Vegety, czym ją zastąpić
Kasia Nowakowska
01/07/2021 at 14:36Mieszanką suszonych warzyw 🙂
Marta
20/02/2021 at 07:03Bardzo smaczne, moi goście się zajadali 😁 Super przepis. Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
21/02/2021 at 21:25Super! 🙂
Marta KK
03/11/2019 at 11:37Trafiłam przypadkiem szukając przepisu na sałatkę. Skończyło się na kurczaku z ryżem. Troszkę zmodyfikowałam i zamiast koncentratu dodałam pomidory z puszki. Kurczak w piecu. Pachnie obłędnie!
Kasia Nowakowska
08/11/2019 at 19:59Dziękuję 🙂 Polecam się na przyszłośc 🙂