Pomidory ze śmietaną i cebulą to klasyk! Takie pomidory w moim domu często przygotowuje do obiadów, a także jem, jako oddzielne danie (na śniadanie, kolację) , po prostu z kromką świeżego pieczywa. Oczywiście pomidory ze śmietaną najlepiej smakują w pomidorowym sezonie, szczególnie te malinowe, które są delikatne i słodkie. Wtedy to połączenie smakuje obłędnie. Jeżeli dbacie o sylwetkę i unikacie nadmiernych kalorii, zamiast śmietany możecie użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Śmiało do pomidorów możecie dodać także odrobinę szczypiorku, który podkręci smak i nada ładny kolor całej „sałatce”.
Jestem ciekawa czy u Was, tak samo jak u mnie, ten dodatek króluje od zawsze na stole? 🙂
Zobacz też:
Surówka z marchewką i jabłkiem
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Przepis na pomidory ze śmietaną
Drukuj przepisSkładniki
- 2 pomidory
- mała cebulka
- 2 łyżki śmietany
- sól oraz pieprz
Przepis
Pomidory myjemy, pozbywamy się zielonych "środków" i kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
Warzywa mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Porady
Pamiętajcie, aby sól dodać przed samym podaniem, aby pomidory wcześniej nie wypuściły wody - wtedy nasz dodatek będzie zbyt wodnisty.
2 komentarze
Jj
14/06/2019 at 12:34Szybka i smaczna sałatka
Kasia Nowakowska
20/06/2019 at 14:14Dziękuję 🙂