Na szybko/ Surówki

Pomidory ze śmietaną i cebulą

Pomidory ze śmietaną i cebulą to klasyk! Takie pomidory w moim domu często przygotowuje do obiadów, a także jem, jako oddzielne danie (na śniadanie, kolację) , po prostu z kromką świeżego pieczywa. Oczywiście pomidory ze śmietaną najlepiej smakują w pomidorowym sezonie, szczególnie te malinowe, które są delikatne i słodkie. Wtedy to połączenie smakuje obłędnie. Jeżeli dbacie o sylwetkę i unikacie nadmiernych kalorii, zamiast śmietany możecie użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Śmiało do pomidorów możecie dodać także odrobinę szczypiorku, który podkręci smak i nada ładny kolor całej “sałatce”.

Jestem ciekawa czy u Was, tak samo jak u mnie, ten dodatek króluje od zawsze na stole? 🙂


Zobacz też:

Surówka z marchewką i jabłkiem

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Przepis na pomidory ze śmietaną

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 2 pomidory
  • mała cebulka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól oraz pieprz

Przepis

1

Pomidory myjemy, pozbywamy się zielonych "środków" i kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

2

Warzywa mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem oraz solą.

Porady

Pamiętajcie, aby sól dodać przed samym podaniem, aby pomidory wcześniej nie wypuściły wody - wtedy nasz dodatek będzie zbyt wodnisty.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top