Domowa mrożona herbata w upalne letnie dni smakuje wyjątkowo. Pita przez słomkę z dużą ilością lodu bardzo szybko gasi pragnienie. Co ważne, jest zdecydowanie zdrowsza od mrożonych herbat sklepowych, które są smaczne, jednak zawierają mnóstwo cukru. Moja domowa mrożona herbata jest słodzona miodem, wzbogacona sokiem z cytryny, miętą oraz lodem. Wbrew pozorom ten orzeźwiający napój można przygotować bardzo szybko. Jeżeli lubicie herbaty smakowe, możecie do tak przygotowanej herbaty dodać na przykład sok malinowy czy wiśniowy – co kto lubi, a także dowolne owoce czy zioła. Pamiętajcie, warto eksperymentować w kuchni nawet przy najprostszych przepisach 🙂 Zapraszam Was do przepisu na ekspresową domową Ice Tea!
Zobacz też:
Lemoniada chia fresca – naturalny izotonik
Orzeźwiające mojito
Owocowe koktajle na bazie różowego wina
10 pysznych przepisów na zdrowe koktajle
Przepis na domową herbatę czyli Ice Tea
Drukuj przepisSkładniki
- 0, 25 szklanki wrzątku
- 0, 75 wody mineralnej niegazowanej lub schłodzonej wody przegotowanej
- 2 torebki czarnej herbaty
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/4 cytryny
- plasterki z cytryny do podania
- lód do podania
- mięta do podania
Przepis
W 0,25 l wrzątku zaparzamy dwie torebki herbaty - około 3-5 minut. Następnie przelewamy napar do dzbanka i dopełniamy wodą mineralną.
Słodzimy miodem oraz dodajemy sok z 1/4 cytryny. Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na około 15 minut do lodówki do schłodzenia.
Podajemy w szklankach z 2 plastrami cytryny, kawałkiem mięty i kilkoma kostkami lodu.
1 komentarz
organizacja komunii warszawa
09/08/2018 at 08:43Wygląda przepysznie, zdecydowanie wolę taką domową niż kupną.