Lemoniada chia fresca to naturalny izotonik, polecany dla sportowców oraz osób aktywnych, zarówno fizycznie, jak i umysłowo.
Woda z sokiem z cytryny i limonki, po dodaniu nasionek chia staje się prawdziwą bombą witaminową. Mówi, się, że chia zawiera dużo więcej kwasów omega 3, niż bogaty w nie łosoś atlantycki. Zawiera więcej wapnia niż mleka, a żelaza więcej niż szpinak. Dodatkowo lemoniadę możecie „doprawiać” według własnych upodobań, dodając inne owoce czy zioła, jak mięta czy bazylia.
Lemoniada chia fresca to nowoczesna wersja lemoniady na to lato! Na pewno zaskoczycie Waszych domowników czy gości 🙂
Zobacz też: przepis na deser z chia
Wodę przelewamy do dzbanka/karafki. Dosypujemy do niej nasiona chia, wlewamy sok z limonki, cytryny oraz dodajemy miód. Całość mieszamy i odstawiamy do schłodzenia do lodówki do 30 minut, aby nasiona chia napęczniały. Aby napój ładnie się prezentował dodajemy do niego kawałki pozostałych owoców.Przepis na lemoniadę chia fresca
Drukuj przepisSkładniki
Przepis
0 komentarzy