Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Kartoflanka – zupa ziemniaczana

Kartoflanka to zupa ziemniaczana, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca oraz aromatyczna. Zupę ziemniaczaną zrobicie z podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Będziecie potrzebować standardowego zestawu na bulion czyli mięsa z kością,  warzyw oraz kiełbasy i ziemniaków. Kartoflankę możecie ugotować zarówno na mięsie drobiowym, jak i żeberkach – co kto lubi. W ostateczności możecie zrobić zupę na samej kiełbasie. Gotowana jednak na mięsie z kością ma dużo lepszy smak. Smak zupy wzbogacają także świeże zioła, jak koperek czy natka pietruszki, jednak nie są one konieczne. Zapraszam Was na ten prosty przepis. Smacznego!

Zobacz też:

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Zupa ogórkowa

Krupnik z grzybami

Zupa porowa

Przepis na zupę ziemniaczaną

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • szyjka z indyka
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 150 g kiełbasy podwawelskiej/śląskiej
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta ziaren pieprzu
  • łyżeczka soli
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • garść koperku

Przepis

1

Mięso zalewamy 2 l zimnej wody, gotujemy do momentu, aż utworzą się szumowiny. Zdejmujemy szumowiny łyżką cedzakową i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa – marchewki, pietruszkę, seler oraz dodajemy por. Do całości dorzucamy liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu oraz łyżeczkę soli. Gotujemy około 20 minut.

2

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia na łyżce masła. Następnie ziemniaki z kiełbasą dodajemy do zupy. Doprawiamy całość ostrą papryką oraz majerankiem. Gotujemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

3

Na samym końcu na patelni, na której smażyła się kiełbasa rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i smażymy do zrumienienia na złoto. Następnie dodajemy do zupy. Zupę zagotowujemy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby oraz dodajemy koperek.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top