Domowy makaron wymaga nieco pracy, jednak kiedy go zrobimy i skosztujemy, stwierdzimy, że było warto. Jeżeli macie wolne 30 minut, zachęcam do przygotowania makaronu samodzielnie. Poniżej podaje Wam przepis na uniwersalne ciasto na makaron. Można z niego zrobić makaron do rosołu, jak zrobiłam to ja, ale także przygotować makaron na lasagne czy zrobić makaron tagliatelle lub makaron na raviolo.
Do przygotowania makaronu użyłam przystawki do makaronu do robota Kenwood Chef XL, co znacznie ułatwiło mi rozwałkowywanie ciasta. Możecie również ciasto wałkować w tradycyjny sposób, na stolnicy lub blacie kuchennym.
Zobacz też:
Makaron w sosie szpinakowym
Makaron z bakłażanem i boczkiem
Przepis na domowy makaron
Drukuj przepisSkładniki
- 250 mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- pół łyżeczki oleju
- odrobina wody
- mąka do podsypania
Przepis
Mąkę, jajka, sól, olej łączymy ze sobą. Dodajemy odrobinę wody, aby ciasto lepiej się wyrabiało. Ugniatamy do powstania jednolitego, gładkiego ciasta. Owijamy folą spożywczą i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części - rozwałkowujemy je za pomocą maszynki do makaronu lub wałka. Grubość ciasta, na jaką je rozwałkujecie, zależy od tego jaki chcecie uzyskać makaron. Makaron do rosołu powinien mieć grubość około 1-2 mm. Przed wałkowaniem ciasta podsypujcie blat/stolnicę, aby ciasto się nie przyklejało.
Kiedy rozwałkujemy ciasto na pożądaną grubość, kroimy je na wybrany kształt. W przypadku makaronu do rosołu, każdy płat ciasta kroiłam na podłużne paski, które następnie siekałam na nitki (co widać na zdjęciu).
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut.
2 komentarze
Magdalena
29/11/2018 at 20:36zupełnie inny niż ze sklepu, pycha 🙂
Kasia Nowakowska
01/12/2018 at 18:20Dziękuję 🙂