Boże Narodzenie/ Wypieki

Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy włoskie

Poszukiwałam przepisu na keks idealny w Internecie, książkach kulinarnych, aż w końcu natknęłam się na zeszyt z przepisami mamy… 🙂
Wypiek pięknie wyrósł, a bakalie nie opadły, dodatkowo wyszedł delikatnie wilgotny. Do keksu możecie użyć dowolnej mieszanki bakalii, ja postawiłam na żurawinę, rodzynki oraz orzechy włoskie – na święta przygotuję na pewno wersję z dodatkiem moreli oraz śliwek 🙂

Składniki

– 1,5 szklanki mąki

– 1,5 szklanki cukru pudru

– 3/4 kostki miękkiego masła

– 1/3 szklanki oleju

– 5 jajek

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1,5 garści rodzynek bursztynowych Bakalland

– garść żurawiny z sokiem Bakalland

– garść posiekanych orzechów włoskich Bakalland

Rodzynki oraz żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą wodą, aby bakalie zmiękły. Następnie przygotowujemy ciasto. Żółtka ucieramy z cukrem, miękkim masłem, oraz olejem. Dodajemy do mieszanki przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wszystko łączymy w gładką masę. Dodajemy odsączone bakalie i posiekane orzechy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawiłam do ostudzenia w piekarniku.
Keks piekłam w silikonowej keksówce.

keks_bakalland_3
keks_bakallandkeks_bakalland_2
* wpis zawiera lokowanie produktu

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top