Wypieki

Domowe bułki do hamburgerów

Domowe bułki do hamburgerów to zupełnie inny wymiar pieczywa, niż te gotowe zbite buły z marketów. Czasami zdarza mi się te marketowe kupić, ale nie ma porównania z tymi domowymi – te własnoręcznie przygotowane mają po prostu smak! Polecam zrobić sobie zapas takich bułeczek i zamrozić, aby mieć na inną okazję. Bułeczki doskonale smakują posypane sezamem, ale także czarnuszką, jeżeli lubicie. Jeżeli planujecie przygotować domowe burgery, musicie zrobić domowe bułki – to podstawa 🙂 Smacznego i dajcie znać czy się udało! Oczywiście te bułeczki możecie śmiało potraktować, jako pieczywo śniadaniowe – smakują ze wszystkim dobrze. A ja… lubię je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem 🙂


Zobacz też:

Mini burgery koreczki na dwa kęsy

Domowe burgery wieprzowo-wołowe

Przepis na domowe bułki do hamburgerów

Drukuj przepis
Porcji: 10 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • szklanka mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka drożdży
  • jajko
  • 3 szklanki mąki
  • sezam
  • żółtko
  • łyżka mleka

Przepis

1

Mleko, cukier, masło i drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera.

2

Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki - musi mięć delikatną, ale zwartą konsystencję.

3

Odstawiamy na 45 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (wyjdzie nam około 8-10).

4

Wykładamy je na blaszce i każdą delikatnie dociskamy, aby się spłaszczyła, po czym odstawiamy na kolejne 45 minut.

5

Następnie bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    dobra pasza
    22/01/2018 at 09:26

    Śliczne te bułeczki, takie okrąglutkie 🙂 też wolę domowe wersje fastfoodów. Mniej wyrzutów sumienia 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/01/2018 at 11:54

      Tak pięknie wyrosły 🙂 Dziękuję!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Otrzymuj przepisy na swojego maila!

    FreshMail.pl
     
    Top