Przygotowywanie lodów wydawało mi się zawsze pracochłonne, jednak ludzką rzeczą jest się mylić. Kilka godzin i mogłam cieszyć się waniliowymi, słodkimi lodami z kawałkami truskawek na patyku. Pamiętajcie, aby przed jedzeniem wyjąć z zamrażalki na kilka minut, aby nie były zbyt zmrożone, ponieważ będą zbyt twarde i nie będziecie czuć właściwego smaku.
Składniki
– 2 żółtka
– 3 łyżki cukru
– 330 ml śmietanki 30%
– 100 ml mleka 2 %
– laska wanilii
– około 150 g truskawek
Żółtka ucieramy z cukrem. Śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy ziarna wanilii (możemy włożyć również całą, przekrojoną laskę, aby dała intensywniejszy aromat, a później przy przelewaniu do foremek wystarczy ją wyjąć), podgrzewamy w garnku, zagotowujemy i po chwili wlewamy powoli, delikatnie do żółtek z cukrem. Następnie całość podgrzewamy około kilku minut, aż lekko zgęstnieje. Do mieszanki dodajemy pokrojone w plastry truskawki i odstawiamy całość do ostygnięcia. Przed przelewaniem do foremek, kładziemy w nich kawałki truskawek, aby stworzyć efekt jak na zdjęciach. Mrozimy około 4-5 godzin, w zależności od intensywności mrożenia.
Taka porcja starczyła na sześć lodów na patyku. Smacznego 🙂
5 komentarzy
Anna Pawlak
26/06/2015 at 12:54Czemu ja nie mam w domu foremek do lodów?!
Kasia Nowakowska
28/06/2015 at 19:33Zajrzyj do Tchibo 🙂
Anna Pawlak
29/06/2015 at 09:51Dzięki za wskazówkę, na pewno zajrzę 🙂
Kasia Nowakowska
29/06/2015 at 22:05Nie ma za co 🙂 Kupowałam je już jakiś czas temu, ale może gdzieś jeszcze się znajdą. Nie radzę zaś kupować foremek do lodów jakby wodnych…. Mało praktyczne.