Desery/ Owoce

Domowe lody waniliowe z truskawkami – na patyku

Przygotowywanie lodów wydawało mi się zawsze pracochłonne, jednak ludzką rzeczą jest się mylić. Kilka godzin i mogłam cieszyć się waniliowymi, słodkimi lodami z kawałkami truskawek na patyku. Pamiętajcie, aby przed jedzeniem wyjąć z zamrażalki na kilka minut, aby nie były zbyt zmrożone, ponieważ będą zbyt twarde i nie będziecie czuć właściwego smaku.

Składniki

– 2 żółtka

– 3 łyżki cukru

– 330 ml śmietanki 30%

– 100 ml mleka 2 %

– laska wanilii

– około 150 g truskawek

Żółtka ucieramy z cukrem. Śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy ziarna wanilii (możemy włożyć również całą, przekrojoną laskę, aby dała intensywniejszy aromat, a później przy przelewaniu do foremek wystarczy ją wyjąć), podgrzewamy w garnku, zagotowujemy i po chwili wlewamy powoli, delikatnie do żółtek z cukrem. Następnie całość podgrzewamy około kilku minut, aż lekko zgęstnieje. Do mieszanki dodajemy pokrojone w plastry truskawki i odstawiamy całość do ostygnięcia. Przed przelewaniem do foremek, kładziemy w nich kawałki truskawek, aby stworzyć efekt jak na zdjęciach. Mrozimy około 4-5 godzin, w zależności od intensywności mrożenia.

Taka porcja starczyła na sześć lodów na patyku. Smacznego 🙂

 _DSC2809a_DSC2796a

  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Anna Pawlak
    26/06/2015 at 12:54

    Czemu ja nie mam w domu foremek do lodów?!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/06/2015 at 19:33

      Zajrzyj do Tchibo 🙂

      • Reply
        Anna Pawlak
        29/06/2015 at 09:51

        Dzięki za wskazówkę, na pewno zajrzę 🙂

        • Reply
          Kasia Nowakowska
          29/06/2015 at 22:05

          Nie ma za co 🙂 Kupowałam je już jakiś czas temu, ale może gdzieś jeszcze się znajdą. Nie radzę zaś kupować foremek do lodów jakby wodnych…. Mało praktyczne.

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top