Desery/ Owoce/ Wypieki

Malinowy deser na kruchym spodzie

Sezon sprzyja temu, aby cieszyć się owocowymi przekąskami. Maliny – prawdziwy smak lata, szczególnie  w takie upały.
Składniki:
 1 – 1,5 szklanki mąki
– jajko
– 1/3 kostki masła
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru pudru
– maliny
– serek mascarpone
Zagniatamy ciasto, po czym wkładamy je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy kółka i formujemy tak, aby miały wyższe boki. Przed włożeniem do piekarnika spód foremek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 160-180 stopniach przez około 15 minut – do zrumienienia.
Kiedy formy wystygną nakładamy na nie serek mascarpone i maliny. Zajadamy się ze smakiem 🙂 Jeżeli jest dla Was za mało słodkie, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego weekendu!
  
    

Może ci się spodobać

9 komentarzy

  • Reply
    pieczone truskawki
    25/04/2013 at 18:50

    małe, proste i urocze 🙂

  • Reply
    Świat pachnie szarlotką
    18/08/2012 at 23:24

    Malinowy deserek na kruchym spodzie to z pewnością coś w sam raz dla mnie:-)

  • Reply
    burczymiwbrzuchu
    11/07/2012 at 18:33

    Cudne zdjęcia i malinowe maleństwa 🙂

  • Reply
    Lovelykate
    08/07/2012 at 11:18

    Sezon malinowy to chyba jeden z moich ulubionych. Maliny sa pyszne w każdej postaci 🙂

  • Reply
    Psie Wędrówki
    08/07/2012 at 08:00

    mmm maliny są pyyyyszne!

  • Reply
    Karmel-itka.
    08/07/2012 at 04:56

    mniam! super pomysł na maciupkie tartinki z malinami ;]

  • Reply
    Tomek gotuje
    07/07/2012 at 22:26

    Ja miałem dziś robić tartę, ale jakoś z domu wyszedłem z wizją tarty z rabarbarem, a ze sklepu wróciłem z pomysłem i składnikami na drożdżowe bułeczki z wiśniami 😉

  • Reply
    bajowka
    07/07/2012 at 18:57

    A ja akurat dzisiaj tartę z malinami zrobiłam, dokładnie tak jak powyżej;)

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top