Sezon sprzyja temu, aby cieszyć się owocowymi przekąskami. Maliny – prawdziwy smak lata, szczególnie w takie upały.
Składniki:
– 1 – 1,5 szklanki mąki
– jajko
– jajko
– 1/3 kostki masła
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru pudru
– maliny
– serek mascarpone
Zagniatamy ciasto, po czym wkładamy je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy kółka i formujemy tak, aby miały wyższe boki. Przed włożeniem do piekarnika spód foremek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 160-180 stopniach przez około 15 minut – do zrumienienia.
Kiedy formy wystygną nakładamy na nie serek mascarpone i maliny. Zajadamy się ze smakiem 🙂 Jeżeli jest dla Was za mało słodkie, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego weekendu!
9 komentarzy
pieczone truskawki
25/04/2013 at 18:50małe, proste i urocze 🙂
Świat pachnie szarlotką
18/08/2012 at 23:24Malinowy deserek na kruchym spodzie to z pewnością coś w sam raz dla mnie:-)
burczymiwbrzuchu
11/07/2012 at 18:33Cudne zdjęcia i malinowe maleństwa 🙂
Lovelykate
08/07/2012 at 11:18Sezon malinowy to chyba jeden z moich ulubionych. Maliny sa pyszne w każdej postaci 🙂
Psie Wędrówki
08/07/2012 at 08:00mmm maliny są pyyyyszne!
Ola
08/07/2012 at 07:15super!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Karmel-itka.
08/07/2012 at 04:56mniam! super pomysł na maciupkie tartinki z malinami ;]
Tomek gotuje
07/07/2012 at 22:26Ja miałem dziś robić tartę, ale jakoś z domu wyszedłem z wizją tarty z rabarbarem, a ze sklepu wróciłem z pomysłem i składnikami na drożdżowe bułeczki z wiśniami 😉
bajowka
07/07/2012 at 18:57A ja akurat dzisiaj tartę z malinami zrobiłam, dokładnie tak jak powyżej;)