Na szybko/ Obiady

Szybki ryż z brokułami i marchewką

Ryż z brokułami i marchewką to mój pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Jednak, jeżeli nie wyobrażacie sobie dań bez mięsa, z powodzeniem możecie do tej mieszanki składników dodać przykładowo kawałki grillowanej piersi z kurczaka czy też pozostałości mięsa z obiadu, rosołu, itp. 🙂


Coraz częściej staram się panować nad ilością tego co kupuję oraz wykorzystywać wszystkie pozostałości z lodówki i wszelkie zapasy, dlatego w głowie rodzi się wiele pomysłów na szybkie i proste dania lunchowe jak to właśnie 🙂 W zasadzie do przygotowania tego dania potrzebujemy 3 głównych składników z tytułu przepisu: ryżu, brokuła oraz marchewki. Wszystkie pozostałe składniki, które dodałam do dania to te, które zawsze ma się w lodówce czy szafkach: czosnek, cebula, sos sojowy.


Zobacz też:

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem

Kotleciki ryżowe z soczewicą

Ryż z kurczakiem i jarmużem

Sałatka ryżowa z rybą wędzoną

Przepis na ryż z brokułami i marchewką

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • połowa brokuła
  • średnia marchew
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g ryżu
  • pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie - sezam do posypania

Przepis

1

Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i obgotowujemy na półtwardo, około 5-10 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.

2

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek, cebulkę oraz marchewkę, do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnie brokuły oraz ryż - dokładnie mieszamy.

3

Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. Podajemy posypane sezamem.

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Basia
    03/11/2017 at 10:10

    Ale smacznie i zdrowo wygląda 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      03/11/2017 at 10:13

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Hania z HAART
    02/11/2017 at 20:25

    To danie dla mnie! Ostatnio coraz mniej u mnie mięsa.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      02/11/2017 at 20:29

      Spróbuj, jest smacznie 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top