Ryż z brokułami i marchewką to mój pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Jednak, jeżeli nie wyobrażacie sobie dań bez mięsa, z powodzeniem możecie do tej mieszanki składników dodać przykładowo kawałki grillowanej piersi z kurczaka czy też pozostałości mięsa z obiadu, rosołu, itp. 🙂
Coraz częściej staram się panować nad ilością tego co kupuję oraz wykorzystywać wszystkie pozostałości z lodówki i wszelkie zapasy, dlatego w głowie rodzi się wiele pomysłów na szybkie i proste dania lunchowe jak to właśnie 🙂 W zasadzie do przygotowania tego dania potrzebujemy 3 głównych składników z tytułu przepisu: ryżu, brokuła oraz marchewki. Wszystkie pozostałe składniki, które dodałam do dania to te, które zawsze ma się w lodówce czy szafkach: czosnek, cebula, sos sojowy.
Zobacz też:
Kurczak z papryką, ananasem i ryżem
Kotleciki ryżowe z soczewicą
Ryż z kurczakiem i jarmużem
Sałatka ryżowa z rybą wędzoną
Przepis na ryż z brokułami i marchewką
Drukuj przepisSkładniki
- połowa brokuła
- średnia marchew
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 g ryżu
- pieprz do smaku
- łyżka oleju
- opcjonalnie - sezam do posypania
Przepis
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i obgotowujemy na półtwardo, około 5-10 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek, cebulkę oraz marchewkę, do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnie brokuły oraz ryż - dokładnie mieszamy.
Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. Podajemy posypane sezamem.
9 komentarzy
Magda
08/05/2020 at 07:06Ryz bez gotowania?
Kasia Nowakowska
08/05/2020 at 19:23Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dietetyk Na Walizkach
20/11/2018 at 14:03Lubię szybkie i zdrowe dania 😉 Pracuję jako dietetyk kliniczny i zawsze staram się by w jadłospisach moich pacjentów znalazły się tego typu potrawy. Ja ostatnio zakochałam się w ryżu czerwonym i przygotowałam u siebie przepis na sałatkę z ryżem czerwonym 🙂
Maria
22/02/2018 at 14:05Zrobiłam danie jest smaczne
Kasia Nowakowska
22/02/2018 at 15:04Dziękuję za opinię 🙂
Basia
03/11/2017 at 10:10Ale smacznie i zdrowo wygląda 🙂
Kasia Nowakowska
03/11/2017 at 10:13Dziękuję 🙂
Hania z HAART
02/11/2017 at 20:25To danie dla mnie! Ostatnio coraz mniej u mnie mięsa.
Kasia Nowakowska
02/11/2017 at 20:29Spróbuj, jest smacznie 🙂