Boże Narodzenie/ Obiady

Pierogi ze szpinakiem i łososiem

Pierogi ze szpinakiem i łososiem będą dla Was ciekawą odmianą na stole wigilijnym. Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, będziecie nimi zachwyceni. Przy okazji lepienia tradycyjnych, wigilijnych pierogów, zachęcam zostawić trochę ciasta i część pierogów zrobić właśnie z tym szpinakowo-łososiowym farszem. Te pierogi smakują najlepiej podane prosto “z wody”. Możecie dodatkowo je okrasić odrobiną Optima Cardio. Pierogi będą komponować się także doskonale z sosem holenderskim.


Przepis na pierogi przygotowałam w ramach kampanii Optymalne Święta. Chcemy pokazać, że święta mogą być smaczne i zdrowsze, stąd pomysł na poniższe danie. Wraz z innymi, 11 blogerami przygotowaliśmy dla Was pyszne, bożonarodzeniowe menu. Po resztę przepisów możecie zajrzeć na stronę Optima – zapraszam 🙂 Każdego dnia, do 22 grudnia na stronie będzie pojawiał się nowy przepis.


Przepis na pierogi ze szpinakiem i łososiem

Drukuj przepis
Porcji: 32 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • Ciasto: 500 g mąki, 3/4 szklanki ciepłej wody, jajko, łyżeczka Optima Cardio
  • Farsz: 100 g szpinaku, ząbek czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżka Optima Cardio, sok z 1/4 cytryny, 100 g łososia wędzonego na zimno, 100 g kremowego serka kanapkowego, sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Na stolnicę wysypujemy 500 g mąki, robimy w niej wgłębienie i wbijamy jajko. Łączymy jajko z mąką. Następnie dodajemy Optimę Cardio, łączymy z mąką i jajkiem.

2

Do ciasta dolewamy odrobinę wody, dalej wyrabiamy ciasto. Co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody, wyrabiając ciasto. Powtarzamy czynność do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zwarte. Odkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.

3

Na patelni rozpuszczamy łyżkę Optima Cardio, dodajemy posiekany czosnek oraz szpinak. Podsmażamy. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Smażymy około 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy następnie szpinak na sicie, aby nasz farsz nie był zbyt wodnisty.

4

Po ostygnięciu szpinaku, dodajemy do niego serek śmietankowy oraz posiekanego drobno łososia. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

5

Ciasto na pierogi dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy kolejno na grubość około 3 mm. Wycinamy ciasto formą/szklanką.

6

Nakładamy farsz na ciasto i zaklejamy pierogi. Odkładamy na ściereczkę i przykrywamy pierogi, aby nie wyschły.

7

Kiedy przygotujemy wszystkie pierogi, gotujemy w dużym garnku wodę, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy po około 10 pierogów. Pierogi będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch wody. Podajemy prosto na talerze.


 

 

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Hanna
    11/12/2018 at 07:29

    Planuje podać te pierogi na Wigilii, ale czy mogę je przyrządzić wcześniej i zamrozić? Jeżeli tak to ugotowane czy nie? Dziękuję za wspaniałe inspiracje na Święta i nie tylko 😉

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/12/2018 at 20:20

      Trudno mi powiedzieć jak będą smakować mrożone, ponieważ nigdy ich nie mroziłam, także ciężko mi doradzić 🙂

       
  • Reply
    Hania
    11/12/2018 at 07:25

    Mam zamiar podać te pierogi na Wigilię, ale mam pytanie czy można je przyrządzić wcześniej i zamrozić? Jeżeli tak to ugotowane czy nie? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe inspiracje na Święta i nie tylko 😉

     
  • Reply
    efcia
    06/01/2018 at 17:46

    a co to jest ta optima cardio?

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top