Pierogi ze szpinakiem i łososiem będą dla Was ciekawą odmianą na stole wigilijnym. Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, będziecie nimi zachwyceni. Przy okazji lepienia tradycyjnych, wigilijnych pierogów, zachęcam zostawić trochę ciasta i część pierogów zrobić właśnie z tym szpinakowo-łososiowym farszem. Te pierogi smakują najlepiej podane prosto „z wody”. Możecie dodatkowo je okrasić odrobiną Optima Cardio. Pierogi będą komponować się także doskonale z sosem holenderskim.
Przepis na pierogi przygotowałam w ramach kampanii Optymalne Święta. Chcemy pokazać, że święta mogą być smaczne i zdrowsze, stąd pomysł na poniższe danie. Wraz z innymi, 11 blogerami przygotowaliśmy dla Was pyszne, bożonarodzeniowe menu. Po resztę przepisów możecie zajrzeć na stronę Optima – zapraszam 🙂 Każdego dnia, do 22 grudnia na stronie będzie pojawiał się nowy przepis.
Przepis na pierogi ze szpinakiem i łososiem
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto: 500 g mąki, 3/4 szklanki ciepłej wody, jajko, łyżeczka Optima Cardio
- Farsz: 100 g szpinaku, ząbek czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżka Optima Cardio, sok z 1/4 cytryny, 100 g łososia wędzonego na zimno, 100 g kremowego serka kanapkowego, sól i pieprz do smaku
Przepis
Na stolnicę wysypujemy 500 g mąki, robimy w niej wgłębienie i wbijamy jajko. Łączymy jajko z mąką. Następnie dodajemy Optimę Cardio, łączymy z mąką i jajkiem.
Do ciasta dolewamy odrobinę wody, dalej wyrabiamy ciasto. Co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody, wyrabiając ciasto. Powtarzamy czynność do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zwarte. Odkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę Optima Cardio, dodajemy posiekany czosnek oraz szpinak. Podsmażamy. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Smażymy około 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy następnie szpinak na sicie, aby nasz farsz nie był zbyt wodnisty.
Po ostygnięciu szpinaku, dodajemy do niego serek śmietankowy oraz posiekanego drobno łososia. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy kolejno na grubość około 3 mm. Wycinamy ciasto formą/szklanką.
Nakładamy farsz na ciasto i zaklejamy pierogi. Odkładamy na ściereczkę i przykrywamy pierogi, aby nie wyschły.
Kiedy przygotujemy wszystkie pierogi, gotujemy w dużym garnku wodę, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy po około 10 pierogów. Pierogi będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch wody. Podajemy prosto na talerze.



5 komentarzy
Hanna
11/12/2018 at 07:29Planuje podać te pierogi na Wigilii, ale czy mogę je przyrządzić wcześniej i zamrozić? Jeżeli tak to ugotowane czy nie? Dziękuję za wspaniałe inspiracje na Święta i nie tylko 😉
Kasia Nowakowska
12/12/2018 at 20:20Trudno mi powiedzieć jak będą smakować mrożone, ponieważ nigdy ich nie mroziłam, także ciężko mi doradzić 🙂
Hania
11/12/2018 at 07:25Mam zamiar podać te pierogi na Wigilię, ale mam pytanie czy można je przyrządzić wcześniej i zamrozić? Jeżeli tak to ugotowane czy nie? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe inspiracje na Święta i nie tylko 😉
efcia
06/01/2018 at 17:46a co to jest ta optima cardio?
Kasia Nowakowska
07/01/2018 at 20:10Zapraszam tutaj: http://www.optimacardio.pl/ 🙂