W ubiegłym tygodniu, razem z Tomkiem Magiczny Składnik, Małgosią Karmelowy oraz Anią nietylkopasta.pl, miałam okazję przygotowywać menu degustacyjne na Dniach Otwartych producenta nasion warzyw Bejo Zaden.
Menu składało się oczywiście z dań na bazie warzyw oraz pysznych koktajli. Przygotowywaliśmy także wrapy ze specjalnie wyselekcjonowanej do tego celu kapusty – będę mieć dla Was niebawem przepis na nie w oddzielnym wpisie 🙂 Wszystkie pozycje, które przyrządzaliśmy spotkały się z uznaniem odwiedzających, bowiem niektóre połączenia były im całkowicie nieznane, jak np. koktajl z botwinki i malin. Tomek menu skomponował w dziesiątkę, każdy znalazł coś dla siebie. Część przepisów znajdziecie pod zdjęciami 🙂 Było wytrawnie i słodko!
Co zachwyciło mnie najbardziej? Klimat, jaki panował przez te dwa dni, a dokładniej miejsce, w jakim odbywał się event. Chyba nie skłamię, jeżeli powiem, że był to prawie hektar pól pokazowych. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć, jak rośnie chociażby brukselka, jarmuż czy koper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! 🙂
Koktajle
Koktajl 1
- brzoskwinia
- seler naciowy
- szpinak
- sok jabłkowy
Koktalj 2
- botwinka
- maliny
- kolendra
- sok jabłkowy
Koktalj 3
- biała kapusta
- jabłko
- sok marchwiowy
- sok jabłkowy
Składniki koktajli umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Ilość składników według upodobań. Przygotowując napoje dodawałam po garści każdego ze składników, a następie wlewałam 3/4 kielicha soku 🙂
Sałatka z pęczakiem, grillowanym fenkułem, serem owczym i pomidorkami koktajlowymi
- ugotowany pęczak
- grillowany koper włoski
- pomidorki koktajlowe
- ser owczy (słony typu feta)
- świeże ogórki
- oliwki bez pestek
- kilka łyżek oliwy
- orzeszki piniowe
- pieprz i sól
- sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty)
Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym.
Szaszłyki z warzyw i boczku
- marchew
- pietruszka
- biała rzodkiew
- buraczek
- surowy boczek
Na marynatę
- cytryna
- kmin rzymski
- ziarna kolendry
- jasny sos sojowy
- oliwa
- pieprz i sól
Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy – najlepiej kilka godzin. Grillujemy 🙂
*Przepisy na ciasta i dokładne proporcje składników na wyżej wymienione dania znajdziecie już teraz na blogu nietylkopasta.pl.
2 komentarze
BasiaSmoter
31/08/2016 at 10:00Ale bym takiego szaszłyka zjadła 🙂
Kasia Nowakowska
31/08/2016 at 10:39Był przepyszny! 🙂 Warto wypróbować – marynata z sosem sojowym była PRO 😉