Wydarzenia

Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie

W ubiegłym tygodniu, razem z Tomkiem Magiczny Składnik, Małgosią Karmelowy oraz Anią nietylkopasta.pl, miałam okazję przygotowywać menu degustacyjne na Dniach Otwartych producenta nasion warzyw Bejo Zaden.

Menu składało się oczywiście z dań na bazie warzyw oraz pysznych koktajli. Przygotowywaliśmy także wrapy ze specjalnie wyselekcjonowanej do tego celu kapusty – będę mieć dla Was niebawem przepis na nie w oddzielnym wpisie 🙂 Wszystkie pozycje, które przyrządzaliśmy spotkały się z uznaniem odwiedzających, bowiem niektóre połączenia były im całkowicie nieznane, jak np. koktajl z botwinki i malin. Tomek menu skomponował w dziesiątkę, każdy znalazł coś dla siebie. Część przepisów znajdziecie pod zdjęciami 🙂 Było wytrawnie i słodko!

Co zachwyciło mnie najbardziej? Klimat, jaki panował przez te dwa dni, a dokładniej miejsce, w jakim odbywał się event. Chyba nie skłamię, jeżeli powiem, że był to prawie hektar pól pokazowych. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć, jak rośnie chociażby brukselka, jarmuż czy koper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! 🙂


bejozaden12bejozaden14bejozaden2bejozaden7bejozaden13bejozaden10bejozaden4bejozaden5bejozaden3bejozaden6bejozaden11bejozaden1bejozaden8bejozaden9


Koktajle

Koktajl 1

  • brzoskwinia
  • seler naciowy
  • szpinak
  • sok jabłkowy

Koktalj 2

  • botwinka
  • maliny
  • kolendra
  • sok jabłkowy

Koktalj 3

  • biała kapusta
  • jabłko
  • sok marchwiowy
  • sok jabłkowy

Składniki koktajli umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Ilość składników według upodobań. Przygotowując napoje dodawałam po garści każdego ze składników, a następie wlewałam 3/4 kielicha soku 🙂


Sałatka z pęczakiem, grillowanym fenkułem, serem owczym i pomidorkami koktajlowymi

  • ugotowany pęczak
  • grillowany koper włoski
  • pomidorki koktajlowe
  • ser owczy (słony typu feta)
  • świeże ogórki
  • oliwki bez pestek
  • kilka łyżek oliwy
  • orzeszki piniowe
  • pieprz i sól
  • sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty)

Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym.


Szaszłyki z warzyw i boczku

  • marchew
  • pietruszka
  • biała rzodkiew
  • buraczek
  • surowy boczek

Na marynatę

  • cytryna
  • kmin rzymski
  • ziarna kolendry
  • jasny sos sojowy
  • oliwa
  • pieprz i sól

Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy – najlepiej kilka godzin. Grillujemy 🙂


*Przepisy na ciasta i dokładne proporcje składników na wyżej wymienione dania znajdziecie już teraz na blogu nietylkopasta.pl.

 

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Wrapy z kapusty - CoolWrap - kuchniabazylii.pl
    21/09/2016 at 11:39

    […] czas temu na Dniach Otwartych Bejo Zaden, miałam okazję poznać odmianę kapusty (CoolWrap) specjalnie wyselekcjonowaną do wrapów. […]

     
  • Reply
    BasiaSmoter
    31/08/2016 at 10:00

    Ale bym takiego szaszłyka zjadła 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      31/08/2016 at 10:39

      Był przepyszny! 🙂 Warto wypróbować – marynata z sosem sojowym była PRO 😉

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top