Makarony/ Obiady

Cannelloni z sosem pomidorowym, oliwkami i kaparami

(ten przepis nie zosta艂 jeszcze oceniony)
Kuchnia si臋 lekko zakurzy艂a… ale ju偶, wracam! 馃檪 „Uroki” zaczynaj膮cej si臋 sesji.
Wczoraj zrobi艂am canneloni. Pierwszy raz. Doda艂am oczywi艣cie co艣 swojego. Co? Zobaczcie!
Sk艂adniki:
– p贸艂 opakowania makaronu cannelloni 500g
– 0,5 kg mi臋sa mielonego
– ma艂y koncentrat pomidorowy
– pomidor
– marchewka
– 10 oliwek
– 10 marynowanych kapar贸w
– ma艂a cebula
– 3 z膮bki czosnku
– 艂y偶eczka bazylii
– s贸l, pieprz
– dwie 艂y偶ki 艣mietany
– 偶贸艂ty ser
– olej
Podsma偶amy cebul臋 i mi臋so mielone. Dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewk臋 i czosnek. Nast臋pnie przyprawiamy bazyli膮, sol膮 i pieprzem, wrzucamy pomidora pokrojonego w kostk臋, kapary i oliwki. Dodajemy p贸艂 szklanki wody.
Dusimy ko艂o 5-10 minut i gotowy farsz wk艂adamy do rurek.
Makaron uk艂adamy w naczyniu posmarowanym 艣mietan膮. Farszem, jaki pozosta艂, przykrywamy cannelloni oraz posypujemy je serem.
Pieczemy do zrumienienia si臋 sera. Ja piek艂am w piekarniku z termoobiegiem ko艂o 20 minut w 200 stopniach.
Pami臋tajmy aby nie pozostawi膰 gdzie艣 suchego makaronu, bo nie zmi臋knie!
Nie wygl膮da zbyt dobrze. Makaron si臋 „rozci膮gn膮艂”… lecz smakowa艂o wy艣mienicie!! Kapary i oliwki, kt贸re doda艂am ca艂kowicie przypadkiem, by艂y strza艂em w dziesi膮tk臋!!
Smacznego!
  
    

Mo偶e ci si臋 spodoba膰

  • peggykombinera
    05/06/2011 at 17:24

    wygląda świetnie:)
    ja dodaję jeszcze paprykę oraz czerwoną fasolę 馃檪
    zasyłam pozdrowienia!

  • basiaP
    24/05/2011 at 20:16

    oo…cannelloni to ja jeszcze nie jadłam;) wygląda apetycznie:)

  • jadalnepijalne
    24/05/2011 at 19:49

    E tam, dobrze wygląda 馃檪

  • Top