Kuchnia si臋 lekko zakurzy艂a… ale ju偶, wracam! 馃檪 „Uroki” zaczynaj膮cej si臋 sesji.
Wczoraj zrobi艂am canneloni. Pierwszy raz. Doda艂am oczywi艣cie co艣 swojego. Co? Zobaczcie!
Sk艂adniki:
– p贸艂 opakowania makaronu cannelloni 500g
– 0,5 kg mi臋sa mielonego
– ma艂y koncentrat pomidorowy
– pomidor
– marchewka
– 10 oliwek
– 10 marynowanych kapar贸w
– ma艂a cebula
– 3 z膮bki czosnku
– 艂y偶eczka bazylii
– s贸l, pieprz
– dwie 艂y偶ki 艣mietany
– 偶贸艂ty ser
– olej
Podsma偶amy cebul臋 i mi臋so mielone. Dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewk臋 i czosnek. Nast臋pnie przyprawiamy bazyli膮, sol膮 i pieprzem, wrzucamy pomidora pokrojonego w kostk臋, kapary i oliwki. Dodajemy p贸艂 szklanki wody.
Dusimy ko艂o 5-10 minut i gotowy farsz wk艂adamy do rurek.
Makaron uk艂adamy w naczyniu posmarowanym 艣mietan膮. Farszem, jaki pozosta艂, przykrywamy cannelloni oraz posypujemy je serem.
Pieczemy do zrumienienia si臋 sera. Ja piek艂am w piekarniku z termoobiegiem ko艂o 20 minut w 200 stopniach.
Pami臋tajmy aby nie pozostawi膰 gdzie艣 suchego makaronu, bo nie zmi臋knie!
Nie wygl膮da zbyt dobrze. Makaron si臋 „rozci膮gn膮艂”… lecz smakowa艂o wy艣mienicie!! Kapary i oliwki, kt贸re doda艂am ca艂kowicie przypadkiem, by艂y strza艂em w dziesi膮tk臋!!
Smacznego!
peggykombinera
05/06/2011 at 17:24wygląda świetnie:)
ja dodaję jeszcze paprykę oraz czerwoną fasolę 馃檪
zasyłam pozdrowienia!
basiaP
24/05/2011 at 20:16oo…cannelloni to ja jeszcze nie jadłam;) wygląda apetycznie:)
jadalnepijalne
24/05/2011 at 19:49E tam, dobrze wygląda 馃檪