Truskawki pod kruszonką to szybki, smaczny deser, idealny dla wielbicieli truskawek! 🙂
Składniki (2 porcje):
– dwie garści truskawek
– mięta do ozdoby
– ok. 2 łyżki zimnego masła
– ok. pół szklanki mąki
– łyżka cukru
– cukier puder do posypania
Zagniatamy ciasto z masła, mąki i cukru. Wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
Następnie do naczyń wkładamy truskawki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ucieramy je na truskawki – na grubych oczkach tarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180-200 stopni. Wyjmujemy kiedy truskawki zaczną bulgotać i kruszonka się zrumieni. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
6 komentarzy
Ola
14/06/2013 at 12:58fajne!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Wiewióra
14/06/2013 at 07:50oj tak! najlepszy deser z sezonowych owoców 🙂
Patrycja
13/06/2013 at 20:01W kolorach mojego bloga… przepysznie wyglądają!
whiness
13/06/2013 at 20:00Uwielbiam takie desery 🙂 Wybitnie kojarzą mi się z latem.
Katarzyna Kozubowska
13/06/2013 at 19:57Szybki sposób na podanie truskawek 🙂
http://www.katarzynagotuje.blogspot.com
Julia Musiał
13/06/2013 at 19:43Kupiłam 10 kobiałek truskawek na kompot. Na pewno znaczną część odłoże na twój przepis 😉 zapraszam. Chilicake.blogspot.com