Desery/ Owoce

Galaretka z cydru

Kilka dni temu dostałam cydrową przesyłkę z niewielką broszurką z przepisami. Postanowiłam wypróbować galaretki z cydru. Zamiast jabłek, które były w oryginalnym przepisie, użyłam brzoskwiń. Spróbujcie!

Składniki

– butelka cydru, 0,4l

– 2 łyżki cukru brązowego

– laska cynamonu

– 3 łyżki żelatyny

– brzoskwinia

Cydr podgrzewamy, dodajemy do niego laskę cynamonu oraz cukier brązowy. Trzymamy na gazie do mocnego rozgrzania, jednak całość nie powinna się gotować. Następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę, mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Następnie całość stawiamy w chłodnym miejscu. Brzoskwinie kroimy na kawałki i wrzucamy do szklanek/słoiczków i zalewamy cydrem. Wstawiamy na kilka godzin do stężenia.

galaretkazcydru3galaretkazcydru2galaretkazcydru

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top