Kilka dni temu dostałam cydrową przesyłkę z niewielką broszurką z przepisami. Postanowiłam wypróbować galaretki z cydru. Zamiast jabłek, które były w oryginalnym przepisie, użyłam brzoskwiń. Spróbujcie!
Składniki
– butelka cydru, 0,4l
– 2 łyżki cukru brązowego
– laska cynamonu
– 3 łyżki żelatyny
– brzoskwinia
Cydr podgrzewamy, dodajemy do niego laskę cynamonu oraz cukier brązowy. Trzymamy na gazie do mocnego rozgrzania, jednak całość nie powinna się gotować. Następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę, mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Następnie całość stawiamy w chłodnym miejscu. Brzoskwinie kroimy na kawałki i wrzucamy do szklanek/słoiczków i zalewamy cydrem. Wstawiamy na kilka godzin do stężenia.
0 komentarzy