Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest pysznym pomysłem na efektowny obiad. Osobiście, bardzo lubię paprykę pieczoną w piekarniku, ponieważ ma słodkawy smak i według mnie smakuje jeszcze lepiej niż papryka surowa. W tym przepisie papryki przekroiłam na pół i nadziałam mięsem mielonym oraz wcześniej ugotowanym ryżem. Podałam je z kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Uważam, że nic więcej nie trzeba dodawać do tego dania – taka wersja się sprawdzi idealnie. Do nadzienia z mięsem możecie zamiast ryżu dodać także kaszę gryczaną, quinoa, pęczak lub kaszę jęczmienną. Aby papryki wyglądały efektowniej i ładnie się zapiekły, wystarczy, że przed włożeniem do piekarnika posypiecie je żółtym serem lub mozzarellą. Ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ chciałam, aby danie było mniej kaloryczne. Oczywiście w taki sam sposób możecie przygotować różne rodzaje papryk, aby prezentowały się ciekawiej na talerzu. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem na pewno Wam posmakuje. Smacznego!
Zobacz też:
Kurczak z papryką, ananasem i ryżem
Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g ryżu
- 3 papryki
- łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku
- duża cebula
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 pomidory
- 3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana do podania
- szczypiorek do podania
Przepis
Ryż gotujemy do miękkości. Papryki dokładnie myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na patelni na oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy, by mięso się zrumieniło.
W międzyczasie z pomidorów pozbywamy się skórek, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy ostrą i słodką papryką. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż pomidory zmiękną.
Do składników dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie papryką - według uznania.
Połówki papryk nadziewamy farszem i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do zrumienienia. Podajemy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
1 komentarz
gość
28/05/2019 at 08:47Mniam 🙂