Mięsa/ Obiady

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

papryka faszerowana

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest pysznym pomysłem na efektowny obiad. Osobiście, bardzo lubię paprykę pieczoną w piekarniku, ponieważ ma słodkawy smak i według mnie smakuje jeszcze lepiej niż papryka surowa. W tym przepisie papryki przekroiłam na pół i nadziałam mięsem mielonym oraz wcześniej ugotowanym ryżem. Podałam je z kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Uważam, że nic więcej nie trzeba dodawać do tego dania – taka wersja się sprawdzi idealnie. Do nadzienia z mięsem możecie zamiast ryżu dodać także kaszę gryczaną, quinoa, pęczak lub kaszę jęczmienną. Aby papryki wyglądały efektowniej i ładnie się zapiekły, wystarczy, że przed włożeniem do piekarnika posypiecie je żółtym serem lub mozzarellą. Ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ chciałam, aby danie było mniej kaloryczne. Oczywiście w taki sam sposób możecie przygotować różne rodzaje papryk, aby prezentowały się ciekawiej na talerzu. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem na pewno Wam posmakuje. Smacznego!

Zobacz też:

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem

Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 150 g ryżu
  • 3 papryki
  • łyżka oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 pomidory
  • 3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana do podania
  • szczypiorek do podania

Przepis

1

Ryż gotujemy do miękkości. Papryki dokładnie myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.

2

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na patelni na oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy, by mięso się zrumieniło.

3

W międzyczasie z pomidorów pozbywamy się skórek, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy ostrą i słodką papryką. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż pomidory zmiękną.

4

Do składników dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie papryką - według uznania.

5

Połówki papryk nadziewamy farszem i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do zrumienienia. Podajemy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top