Legenda głosi, że spaghetti zostało wynalezione w Chinach skąd Marco Polo przywiózł je do Wenecji. Stamtąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Inni twierdzą, że spaghetti jadano we Włoszech już w czasach Etrusków.
A może Wy słyszeliście legendy na ten temat?
Składniki sosu:
– przecier z pomidorów
– kilka ząbków czosnku
– świeża bazylia
– parmezan
– oliwa z oliwek
– sól. pieprz
Oczywiście ilość składników wg. uznania.
Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, kiedy lekko się zeszkli wlewamy na patelnię przecier. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy kilka kropel oliwy z oliwek. Czekamy aż się zagotuje, aby sos nabrał czosnkowego aromatu.
Mieszamy sos z makaronem, posypujemy parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego!
Agnieszka
01/09/2011 at 14:14Jedno z moich ulubionych. Do tego takie szybkie i proste w przygotowaniu.
shy
20/08/2011 at 08:58spaghetti jest wspaniałe zawsze, zawsze!
Agna
19/08/2011 at 10:55proste i smaczne, po prostu klasyka 🙂
Kaś
18/08/2011 at 19:17ulubiona wersja spaghetti
monami
18/08/2011 at 18:27nnajprostsze i najlepsze 🙂
Ostatnio skrzyczałam mamę, która przyniosła do domu jakiegos Knorra. Uwierzyć nie mogła, że taki domowy sos to tylko 2 minuty roboty więcej 😉
slyvvia
18/08/2011 at 17:44Kocham ^^ I pomyśleć, że kiedyś jadłam tylko sos z paczki. Pyszności 😀