Obiady

Przepis na kopytka

Tym razem zdradzam wam przepis na kopytka! 🙂
Kopytka to jedno z moich ulubionych dań dzieciństwa, choć i dziś są dla mnie mistrzostwem! Ile osób, tyle wariantów ich podania. Ja najczęściej wybieram te podsmażone na boczku, przypieczone… Mniam! Jeżeli mam czas, przygotowuję podwójną porcję kopytek, którą później mrożę i mam na czarną godzin. Może to Was zdziwi, ale zawsze byłam nauczona, aby przygotowywać kopytka z jeszcze lekko ciepłych ziemniaków, wtedy w cieście powstają “bąbelki” i widać, że ono pracuje. Dzięki temu moje kopytka są pulchne, miękkie i mało twarde. Pamiętajcie także, że to czy kopytka wyjdą nam dobre, zależy także w dużej mierze od odmiany ziemniaków.


 Składniki (2 duże talerze kopytek)
– 0,8 kg ziemniaków
– szklanka mąki mąki
– jajko
– sól

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy są jeszcze ciepłe rozbijamy je tłuczkiem, tak aby nie było grudek. Czekamy, aż ziemniaki nieco przestygną (ważne, aby nie wystygły całkowicie, kiedy będziemy wyrabiać ciasto). Następnie dodajemy do ziemniaków mąkę oraz jajko. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto, które będzie odrywać nam się od ręki. Kiedy będzie zbyt kleiste, dodajemy odrobinę mąki.

Wyrobione ciasto dzielimy na niewielkie kawałki, rolujemy je (o tak) i odcinamy kopytka.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch.

Smacznego! 🙂


 

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Żeberka wieprzowe w sosie własnym | Kuchnia Bazylii
    05/03/2015 at 10:07

    […] ogniu około godziny. Najlepiej sprawdzić czy mięso już jest miękkie/odchodzi od kości. A z kopytkami prezentuje się wspaniale! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== […]

     
  • Reply
    wulkan-smaku
    19/02/2014 at 11:06

    mmmm uwielbiam kopytka !!
    Zapraszam do udziału w konkursie http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

     
  • Reply
    Agnieszka Jakiel
    19/02/2014 at 10:27

    Ja również bardzo lubię kopytka, jednak jakoś mi nie wychodzą. zresztą jak wszystkie “kluskowate”. Wypróbuje Twój przepis, może tym razem się uda.

     
  • Reply
    Anna Nowak
    16/02/2014 at 21:17

    uwielbiam kopytka – jednak dla mnie najlepszy dodatek to nich to masełko, cukier trzcinowy i cynamon L:) Mniaam !! 🙂

     
  • Reply
    Kitchen Witch
    16/02/2014 at 20:41

    Ja lubię kopytka posmażone podawane z kwaśną, lekko posoloną śmietaną albo z gulaszem i surówką z kapusty 🙂

     
  • Reply
    Kamciss
    16/02/2014 at 15:23

    Też lubię wersję z boczkiem, ale chyba jeszcze bardziej odsmażone i posypane cukrem :>

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top