Śniadania

Omlet z sadzonych jaj

Lubię jajeczne śniadania. Ta wariacja chodzi za mną od dwóch miesięcy, kiedy zobaczyłam tak przyrządzaną „jajecznicę” u znajomego. Śmiało stwierdzę, że to mistrzowskie śniadanie skradło moje podniebienie na zawsze.
Składniki:
– kilka plasterków szynki
– kilka kabanosów
– 4 jajka
– cebula
– garść czerwonej papryki pokrojonej w paski
– kilka plasterków sera
– szczypiorek
– czosnek
– zioła prowansalskie
– sól i pieprz
Na głębszej patelni podsmażamy czosnek, cebulkę kabanosy i szynkę. Kiedy składniki się zrumienią, dodajemy do zeszklenia paprykę, szczypiorek oraz szczyptę ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Po tym czasie na patelnie wylewamy jajka – ważne, aby miały całe żółtka. Na jaja kładziemy plasterki sera i przykrywamy patelnię, aby jajka się ścięły i ser roztopił. Po 5-10 minutach nasz omlet z sadzonych jaj gotowy 🙂
Idealne ze świeżym pieczywem z duuużą ilością masła.
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Agata
    10/06/2014 at 07:49

    Witam ponownie,
    dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu 🙂 Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka „Blogi kulinarne – pyszna historia Internetu”. Zapraszam wszystkich do lektury! 🙂 http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

  • Reply
    Agata Ornafa
    02/01/2013 at 11:00

    Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  • Reply
    Wiewióra
    30/12/2012 at 11:32

    kolorowy i bardzo ale to bardzo smakowity!!!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top