Boże Narodzenie/ Napoje

Kompot z suszu

kompot z suszu

Kompot z suszu kojarzy mi się ze świętami, a jeszcze bardziej dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie bez niego wigilii Bożego Narodzenia. Uwielbiam kiedy jest dobrze schłodzony. Gorącego nie lubię. Jeżeli nigdy jeszcze nie robiliście kompotu, zachęcam spróbować, jednak nie daję gwarancji, że posmakuje każdemu, bo jest dość specyficzny. Ci, którzy tak jak ja, kompot z suszu kojarzą z dzieciństwem, będą zachwyceni 🙂

Zobacz też:

Tradycje wigilijne – opłatek, sianko pod obrusem, miejsce dla wędrowca…

Potrawy wigilijne. Karp. Kompot z suszu. Pierwsza gwiazdka.

Przepis na kompot z suszu

Drukuj przepis
Porcji: ok. 5 l Czas gotowania: 1 dzień

Składniki

  • 500 g suszonych owoców (mieszanka jabłka, gruszki, śliwki - śliwki nie za dużo, aby kompot nie był gorzki)
  • 3 laski cynamonu
  • 10 goździków
  • 5 łyżek miodu
  • połowa cytryny
  • około 5 litrów wody

Przepis

1

Owoce dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

2

Po tym czasie oddzielamy owoce od wody, w której się moczyły. Wodę przelewamy do garnuszka, dodajemy miód, goździki, cynamon oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Kiedy się zagotuje, przelewamy do owoców.

3

Następnie dodajemy do całości około 2,5 -3,5 przegotowanej wody, w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Najlepiej wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanego aromatu.

4

Według mnie najlepiej smakuje kompot schłodzony. Jeżeli uważacie, że jest mało słodki, możecie dodać miód lub cukier.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top