Desery/ Wypieki

Rogaliki Pani Helenki z konfiturą bananową

Nie lubię jesieni choćby dlatego, że nie mam odpowiedniego światła do robienia zdjęć. Szaro, ponuro, ciemno. Już o 19 zapada zmrok. Muszę pomyśleć nas rozwiązaniem problemu, ale także Was pytam – co robicie, jak robicie fotki, aby wszystko pięknie wyglądało? 😉
Przepis na niezawodne Rogaliki Pani Helenki zmodyfikowałam totalnie, co się bardzo opłacało. Inny smak, a ciasto… nawet jeszcze bardziej kruche 🙂
Składniki:
– 50g drożdży
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5kg mąki
– 2 żółtka (zostawiamy białka, bo będą później potrzebne)
– tym razem dałam 200g masła
– łyżka cukru
– konfitura bananowa, pokruszone orzechy laskowe do posypania
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem do momentu, aż się rozpuszczą. Gdy roztwór jest gotowy wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami. Intensywnie zagniatamy ciasto, do momentu, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Odstawiamy je na 30 minut, aby troszkę urosło. Następnie dzielimy na kilka partii i rozwałkowujemy ciasto. Kroimy w niewielkie trójkąciki, na jakie kładziemy konfiturę. Zawijamy, smarujemy białkiem i posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 180stopni.
Przepis na ciasto sprawdzony przez nutinkowewypieki.blogspot.com 😉
  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Alicja
    05/10/2013 at 16:44

    Z konfiturą bananową? Jak to możliwe żebym nigdy nie słyszała o takim cudzie ? Gdzie zaopatrujesz się w tę konfiturę?

  • Reply
    Psie Wędrówki
    26/09/2013 at 07:20

    hmmm pysznie wyglądają 🙂 chyba coś zmajstruję w kuchni 🙂

  • Reply
    Karmel-itka.
    25/09/2013 at 19:49

    rogaliki są suuuper! każde jedne :] podoba mi się taka bananowa wersja :]

  • Reply
    Ervisha
    25/09/2013 at 18:38

    Uwielbiam te rogaliki 😀

  • Reply
    Marta
    25/09/2013 at 17:55

    Zapraszam na durszlak.pl tam organizuje rogalikową akcje 🙂 Ale Mniam Rogale aby zgromadzić przepisy na rogaliki

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top