Desery/ Owoce

Morele pod koglem moglem

Morele pod koglem moglem. Najpyszniej. Owocowe szaleństwo nie zna granic!
Składniki (na 2 naczynia)
– 6 moreli
– jajko
– łyżka cukru pudru
– garstka migdałów
Morele obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i wkładamy po trzy do każdego naczynia. Następnie ubijamy na sztywno białko z cukrem pudrem, po czym dodajemy żółtko, aby połączyło się całkowicie z białkiem. Zalewamy morele masą i posypujemy migdałami. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – piekarnik bez termoobiegu około 200 stopni.
Pamiętajcie, aby nie jeść deseru od razu po wyjęciu, bo można sobie trochę poparzyć język 🙂 Radzę odczekać koło 15 minut, chociaż całkowicie wystudzone także jest pyszne!
Smakowitych dni! 😉
  
    

Może ci się spodobać

8 komentarzy

  • Reply
    gin
    10/07/2013 at 18:14

    Uwielbiam 🙂 Dzisiaj pałaszowałam takie z truskawkami 🙂

  • Reply
    Ola
    10/07/2013 at 10:00

    nie wpadłabym na taki pomysł, a morele to moje ulubione owoce:)

  • Reply
    Veggie
    09/07/2013 at 17:00

    Cudowne, o garnuszku nawet nie wspomnę 🙂

  • Reply
    Justyna Bąk
    09/07/2013 at 14:53

    pysznie wyglądają, zrobię sobie takie na śniadanie:)

  • Reply
    Maggie
    09/07/2013 at 14:45

    Tak prosto, tak pysznie!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      09/07/2013 at 14:49

      Dosłownie! 🙂 Wersja z innymi owocami też jest przepyszna 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top