Morele pod koglem moglem. Najpyszniej. Owocowe szaleństwo nie zna granic!
Składniki (na 2 naczynia)
– 6 moreli
– jajko
– łyżka cukru pudru
– garstka migdałów
Morele obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i wkładamy po trzy do każdego naczynia. Następnie ubijamy na sztywno białko z cukrem pudrem, po czym dodajemy żółtko, aby połączyło się całkowicie z białkiem. Zalewamy morele masą i posypujemy migdałami. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – piekarnik bez termoobiegu około 200 stopni.
Pamiętajcie, aby nie jeść deseru od razu po wyjęciu, bo można sobie trochę poparzyć język 🙂 Radzę odczekać koło 15 minut, chociaż całkowicie wystudzone także jest pyszne!
Smakowitych dni! 😉
8 komentarzy
gin
10/07/2013 at 18:14Uwielbiam 🙂 Dzisiaj pałaszowałam takie z truskawkami 🙂
Ola
10/07/2013 at 10:00nie wpadłabym na taki pomysł, a morele to moje ulubione owoce:)
Kasia Nowakowska
10/07/2013 at 10:49W takim razie musisz koniecznie spróbować 🙂
Veggie
09/07/2013 at 17:00Cudowne, o garnuszku nawet nie wspomnę 🙂
Justyna Bąk
09/07/2013 at 14:53pysznie wyglądają, zrobię sobie takie na śniadanie:)
Kasia Nowakowska
09/07/2013 at 14:57To będzie słodki poranek 🙂
Maggie
09/07/2013 at 14:45Tak prosto, tak pysznie!
Kasia Nowakowska
09/07/2013 at 14:49Dosłownie! 🙂 Wersja z innymi owocami też jest przepyszna 🙂