Obiady/ Tarty/ Wypieki

Tarta z brukselką

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Jedni brukselkę kochają, inni zaś, nie włożyliby jej nigdy do ust. Ja należę do grupy osób, która bez tego warzywa nie wyobraża sobie jesieni 🙂
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 200g masła
-2 jajka
– szczypta soli
Ciasto po zagnieceniu wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 160-180 stopni.
Nadzienie:
– kilkanaście ugotowanych brukselek
– 330 ml śmietany 18%
– 2 żółtka (jednak zostawiamy też białka)
– sól i pieprz
– kilka plasterków żółtego sera
Po upieczeniu ciasta nakładamy na nie plasterki sera, po czym zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawioną solą i pieprzem. Następnie układamy na masie połówki brukselek. Białkiem, które zostało smarujemy brzegi ciasta. Zapiekamy w 160-180 stopniach przez około 25 minut.
Tarta jak dla mnie była trochę zbyt kwaśna. Ostry smak brukselki i śmietany zdominował – może by kolejnym razem dodać coś co zrównoważy te smaki? 🙂
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

12 komentarzy

  • Reply
    http://www.kulinarnawyspa.pl/
    03/11/2013 at 17:41

    koniecznie muszę wypróbować, jestem aktualnie w „fazie” na brukselkę i przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby 🙂

  • Reply
    Noclegi Gdynia
    26/10/2013 at 19:14

    Tarta wygląda słodko (apetycznie). Ciekawy przepis, dziękujemy i prosimy o więcej.

  • Reply
    Domi w kuchni
    17/10/2013 at 19:59

    Ojeja, uwielbiam brukselkę! Muszę koniecznie zrobić tę tartę 🙂

  • Reply
    Misia
    15/10/2013 at 17:07

    Bardzo fajny przepis 🙂 Koniecznie do wykorzystania 😉

    Ściskam cieplutko!

  • Reply
    gin
    12/10/2013 at 17:00

    Mniami 🙂
    Piekłam kiedyś tartę z brukselką, do nadzienia dodałam cebulkę i pierś z kurczaka, i posypałam całość żółtym serem – smakowała bosko 🙂

  • Reply
    Ola
    12/10/2013 at 11:02

    ciekawy pomysł na sezon brukselkowy!

  • Reply
    Malwinka
    12/10/2013 at 10:15

    Uwielbiam brukselkę, to tarta dla mnie! 🙂

  • Reply
    Anonymous
    12/10/2013 at 10:04

    w jakim celu zostawiamy białka?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/10/2013 at 10:09

      Dziękuję za czujność. Już uzupełniłam. Białkiem smarujemy brzegi ciasta, aby wyglądały apetyczniej 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top