Jedni brukselkę kochają, inni zaś, nie włożyliby jej nigdy do ust. Ja należę do grupy osób, która bez tego warzywa nie wyobraża sobie jesieni 🙂
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 200g masła
-2 jajka
– szczypta soli
Ciasto po zagnieceniu wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 160-180 stopni.
Nadzienie:
– kilkanaście ugotowanych brukselek
– 330 ml śmietany 18%
– 2 żółtka (jednak zostawiamy też białka)
– sól i pieprz
– kilka plasterków żółtego sera
Po upieczeniu ciasta nakładamy na nie plasterki sera, po czym zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawioną solą i pieprzem. Następnie układamy na masie połówki brukselek. Białkiem, które zostało smarujemy brzegi ciasta. Zapiekamy w 160-180 stopniach przez około 25 minut.
Tarta jak dla mnie była trochę zbyt kwaśna. Ostry smak brukselki i śmietany zdominował – może by kolejnym razem dodać coś co zrównoważy te smaki? 🙂
Smacznego!
12 komentarzy
http://www.kulinarnawyspa.pl/
03/11/2013 at 17:41koniecznie muszę wypróbować, jestem aktualnie w „fazie” na brukselkę i przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby 🙂
Noclegi Gdynia
26/10/2013 at 19:14Tarta wygląda słodko (apetycznie). Ciekawy przepis, dziękujemy i prosimy o więcej.
Kasia Nowakowska
28/10/2013 at 18:50Dzięki 🙂 Jednak kolejną tartę z brukselką muszę nieco udoskonalić.
Alicja Drzewiecka
19/01/2014 at 12:11Kasiu zajrzyj do mojej http://www.wielkiapetyt.com/2012/11/tarta-z-brukselka.html
może cię zainspiruje
Kasia Nowakowska
19/01/2014 at 13:44Chętnie 🙂
Domi w kuchni
17/10/2013 at 19:59Ojeja, uwielbiam brukselkę! Muszę koniecznie zrobić tę tartę 🙂
Misia
15/10/2013 at 17:07Bardzo fajny przepis 🙂 Koniecznie do wykorzystania 😉
Ściskam cieplutko!
gin
12/10/2013 at 17:00Mniami 🙂
Piekłam kiedyś tartę z brukselką, do nadzienia dodałam cebulkę i pierś z kurczaka, i posypałam całość żółtym serem – smakowała bosko 🙂
Ola
12/10/2013 at 11:02ciekawy pomysł na sezon brukselkowy!
Malwinka
12/10/2013 at 10:15Uwielbiam brukselkę, to tarta dla mnie! 🙂
Anonymous
12/10/2013 at 10:04w jakim celu zostawiamy białka?
Kasia Nowakowska
12/10/2013 at 10:09Dziękuję za czujność. Już uzupełniłam. Białkiem smarujemy brzegi ciasta, aby wyglądały apetyczniej 🙂