Obiady/ Tarty/ Wypieki

Tarta z brukselką

Jedni brukselkę kochają, inni zaś, nie włożyliby jej nigdy do ust. Ja należę do grupy osób, która bez tego warzywa nie wyobraża sobie jesieni 🙂
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 200g masła
-2 jajka
– szczypta soli
Ciasto po zagnieceniu wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 160-180 stopni.
Nadzienie:
– kilkanaście ugotowanych brukselek
– 330 ml śmietany 18%
– 2 żółtka (jednak zostawiamy też białka)
– sól i pieprz
– kilka plasterków żółtego sera
Po upieczeniu ciasta nakładamy na nie plasterki sera, po czym zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawioną solą i pieprzem. Następnie układamy na masie połówki brukselek. Białkiem, które zostało smarujemy brzegi ciasta. Zapiekamy w 160-180 stopniach przez około 25 minut.
Tarta jak dla mnie była trochę zbyt kwaśna. Ostry smak brukselki i śmietany zdominował – może by kolejnym razem dodać coś co zrównoważy te smaki? 🙂
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

12 komentarzy

  • Reply
    http://www.kulinarnawyspa.pl/
    03/11/2013 at 17:41

    koniecznie muszę wypróbować, jestem aktualnie w „fazie” na brukselkę i przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby 🙂

  • Reply
    Noclegi Gdynia
    26/10/2013 at 19:14

    Tarta wygląda słodko (apetycznie). Ciekawy przepis, dziękujemy i prosimy o więcej.

  • Reply
    Domi w kuchni
    17/10/2013 at 19:59

    Ojeja, uwielbiam brukselkę! Muszę koniecznie zrobić tę tartę 🙂

  • Reply
    Misia
    15/10/2013 at 17:07

    Bardzo fajny przepis 🙂 Koniecznie do wykorzystania 😉

    Ściskam cieplutko!

  • Reply
    gin
    12/10/2013 at 17:00

    Mniami 🙂
    Piekłam kiedyś tartę z brukselką, do nadzienia dodałam cebulkę i pierś z kurczaka, i posypałam całość żółtym serem – smakowała bosko 🙂

  • Reply
    Ola
    12/10/2013 at 11:02

    ciekawy pomysł na sezon brukselkowy!

  • Reply
    Malwinka
    12/10/2013 at 10:15

    Uwielbiam brukselkę, to tarta dla mnie! 🙂

  • Reply
    Anonymous
    12/10/2013 at 10:04

    w jakim celu zostawiamy białka?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/10/2013 at 10:09

      Dziękuję za czujność. Już uzupełniłam. Białkiem smarujemy brzegi ciasta, aby wyglądały apetyczniej 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top