Boże Narodzenie/ Przystawki/ Sałatki

Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem

Zbliża się czas świąt i co za tym idzie, już niedługo będziecie poszukiwać pomysłów na rybne, bęzmięsne dania i przekąski. Sałatkę podpatrzyłam u znajomej, posmakowała tak, że na drugi dzień wylądowała u mnie na stole. Połącznie śledzia z ostrym smakiem pora oraz słodkawym jabłkiem i kukurydzą to strzał w dziesiątkę.

DSC_0981a
 

Składniki (ilość wg upodobań)

– śledzie w oleju

– kukurydza z puszki

– jabłko

– dolna część pora

– majonez

– sól, pieprz

Śledzia, jabłko i por kroimy w kostkę. Dodajemy do składników kukurydzę oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby składniki się przegryzły. Smacznego!

* jeżeli w śledziach jest cebulka, można ją z powodzeniem dodać do sałatki – ja tak zrobiłam 🙂

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top