Dania bez mięsa/ Na szybko/ Przekąski/ Przystawki/ Sałatki/ Sałatki z majonezem

Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem

Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem, podana na bagietkach to wspaniała przekąska na imprezę, a także doskonała pozycja, którą można uczcić tak zwanego „śledzika”. Do śledzia dodałam marynowane cebulki oraz jabłko, a całość posypałam koperkiem. Taka sałatka jest najlepsza po odstaniu, w momencie, kiedy wszystkie smaki sobą przejdą. Dla fanów śledzi będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeżeli lubcie przekąski na bagietkach, zajrzyjcie także po przepis na grzanki z krewetkami. Jeżeli macie taką możliwość, kupcie do sałatki prawdziwego śledzia Matias, który jest delikatny w smaku oraz bardzo kruchy.


Zobacz też:

Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem

Tatar śledziowy

Filet rybny pieczony w piekarniku

Przepis na sałatkę śledziową z marynowaną cebulką i jabłkiem

Drukuj przepis
Porcji: 10 bagietek Czas gotowania: 3 godziny

Składniki

  • 4 filety śledzia Matias
  • kilkanaście cebulek marynowanych
  • jabłko
  • łyżka octu winnego
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • koperek do posypania
  • bagietka do podania

Przepis

1

Filety moczymy około 2 godzin w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po odsączeniu siekamy w drobną kostkę. Cebulki kroimy na pół. Jabłko obieramy i ścieramy ba grubych oczkach tarki.

2

Produkty mieszamy ze sobą, doprawiamy łyżką octu winnego, skrapiamy cytryną oraz solą i pieprzem. Odstawiamy całość na minimum godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły.

3

Podajemy na bagietkach lub w półmisku, jako sałatkę.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top