Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem, podana na bagietkach to wspaniała przekąska na imprezę, a także doskonała pozycja, którą można uczcić tak zwanego „śledzika”. Do śledzia dodałam marynowane cebulki oraz jabłko, a całość posypałam koperkiem. Taka sałatka jest najlepsza po odstaniu, w momencie, kiedy wszystkie smaki sobą przejdą. Dla fanów śledzi będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeżeli lubcie przekąski na bagietkach, zajrzyjcie także po przepis na grzanki z krewetkami. Jeżeli macie taką możliwość, kupcie do sałatki prawdziwego śledzia Matias, który jest delikatny w smaku oraz bardzo kruchy.
Zobacz też:
Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem
Tatar śledziowy
Filet rybny pieczony w piekarniku
Przepis na sałatkę śledziową z marynowaną cebulką i jabłkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 4 filety śledzia Matias
- kilkanaście cebulek marynowanych
- jabłko
- łyżka octu winnego
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
- koperek do posypania
- bagietka do podania
Przepis
Filety moczymy około 2 godzin w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po odsączeniu siekamy w drobną kostkę. Cebulki kroimy na pół. Jabłko obieramy i ścieramy ba grubych oczkach tarki.
Produkty mieszamy ze sobą, doprawiamy łyżką octu winnego, skrapiamy cytryną oraz solą i pieprzem. Odstawiamy całość na minimum godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Podajemy na bagietkach lub w półmisku, jako sałatkę.
0 komentarzy