Napoje

Kompot z rabarbaru z wanilią i cytryną

Zapraszam na kompot z rabarbaru z dodatkiem wanilii, cytryny, podany z miętą. Mniam!


Składniki na 2 litry kompotu:

  • kilogram rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 2,5 litry wody
  • laska wanilii
  • 3 plasterki cytryny
  • mięta do podania

Krok 1

Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy rabarbar i kroimy w kawałki o długości 5 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do garnka rabarbar. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.

Krok 2

Kiedy kompot się zagotuje, dodajemy do niego plasterki oczyszczonej cytryny oraz wanilię – laskę wanilii kroimy na pół i nieostrą częścią noża wydłubujemy ziarenka. Ziarenka wanilii oraz pozostałą jej część wkładamy do garnka. Po odczekaniu 30-60 minut kompot gotowy. Kompot można przecedzić przez sito, aby pozostałości rabarbaru nie wpadały do szklanek.


kompot_rabarbar_cytryna_3
kompot_rabarbar_cytryna_2

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top