Zapraszam na kompot z rabarbaru z dodatkiem wanilii, cytryny, podany z miętą. Mniam!
Składniki na 2 litry kompotu:
- kilogram rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 2,5 litry wody
- laska wanilii
- 3 plasterki cytryny
- mięta do podania
Krok 1
Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy rabarbar i kroimy w kawałki o długości 5 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do garnka rabarbar. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.
Krok 2
Kiedy kompot się zagotuje, dodajemy do niego plasterki oczyszczonej cytryny oraz wanilię – laskę wanilii kroimy na pół i nieostrą częścią noża wydłubujemy ziarenka. Ziarenka wanilii oraz pozostałą jej część wkładamy do garnka. Po odczekaniu 30-60 minut kompot gotowy. Kompot można przecedzić przez sito, aby pozostałości rabarbaru nie wpadały do szklanek.
0 komentarzy