Parówki w cieście francuskim to wspaniała przekąska na każdą okazję. Mecz, spotkanie ze znajomymi, film? Zawsze się sprawdzą 🙂 Wypróbujcie przepis już dziś!
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– parówki
– ketchup
– ser żółty
– jajko
– sól
– zioła prowansalskie
Ciasto dzielimy na kilka części, tak aby każdą z nich można było owinąć parówkę (lub połowę, jak u mnie). Przed położeniem składników ciasto smarujemy ketchupem, kładziemy żółty ser, parówkę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Sklejamy to w rulonik, smarujemy rozbełtanym jajkiem z solą i nacinamy, jak kiełbaskę na grilla. Pieczemy w około 200 stopniach 15 minut 🙂 Aby bardziej się zrumieniły z wierzchu, przewróciłam je na drugą stronę – tak, tak, wady piekarnika gazowego. A może macie sposoby na to, aby temperatura równomiernie się rozchodziła?
Dobre do piwa! Na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego łakomczuchy 🙂
7 komentarzy
Anonymous
14/02/2014 at 21:57Piekarniki gazowe są super!
Ania
12/12/2012 at 09:12Uwielbiam takie paróweczki, prosty i smaczny sposób na ich przyrządzenie, ja używam ciasta light(np.z lidla), zawsze to trochę mniej kalorii:)
Ola
11/12/2012 at 10:33fajny pomysł!
życie & podróże
gotowanie
Anulla
11/12/2012 at 07:55ubóstwiam!:)i nie tylko dla piwoszy -ja swoje zabieram na uczelnię czy robię na posiadówy ze znajomymi 😀
Psie Wędrówki
10/12/2012 at 22:06genialne w swej prostocie .. rewelacyjnie też smakują paseczki boczku 😉