Desery/ Owoce

Jabłka w cieście drożdżowym z dodatkiem karobu – konkurs!

Po raz pierwszy, dzięki uprzejmości firmy Atakan miałam przyjemność wypróbować karobu, który inaczej nazywany jest chlebem świętojańskim. Melasa i proszek pozyskiwany z karobu są produktami w 100% naturalnymi. Nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru. Proszek z chleba świętojańskiego może być używany, jako zamiennik czekolady czy kakao. W poniższym przepisie sprawdził się idealnie.
Składniki:
– 3 jabłka
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki mleka
– jajko
– 20g drożdży
– 2 łyżki proszku z karobu
– 1,5 łyżki cukru pudru
– łyżeczka cynamonu
– olej do smażenia
Łączymy mąkę, mleko, cukier, puder, karob, rozdrobnione drożdże, cynamon tak, aby powstała masa miała konsystencję kwaśniej śmietany. Odstawiamy na jakiś czas, aby ciasto lekko urosło. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Wycinamy z nich (na wylot) gniazda nasienne, tak aby po pokrojeniu jabłek w pasterki została oponka. Po tym, jak ciasto wyrośnie, maczamy w nim jabłka i smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia. Jemy na ciepło 🙂
Podałam polane melasą z chleba świętojańskiego, która ma słodki karmelowy smak.
A może Wy też chcecie wypróbować karobu? Nie ma sprawy! Mam dla Was konkurs. Wystarczy, że prześlecie mi na maila odpowiedź na pytanie „Jaki był Wasz domowy, słodki smakołyk z dzieciństwa?”. W odpowiedziach liczy się kreatywność 😉
Do rozdania mam trzy nagrody:
1 miejsce: melasa z chleba świętojańskiego 800g
2 miejsce: melasa z chleba świętojańskiego 450g
3 miejsce: proszek z chleba świętojańskiego 250g
Maile podsyłajcie na adres k.nowakowska@op.pl. Konkurs potrwa do 15 grudnia do północy 🙂 Do dzieła!
Pozdrawiam ciepło!
  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Ola
    09/12/2012 at 10:37

    nigdy nie słyszałam o tym, ciekawe!

  • Reply
    Wiewióra
    08/12/2012 at 20:10

    wspomnienie dziecięcego łakomstwa powędrowało do Ciebie na maila 🙂 pozdrawiam cieplutko.

    • Reply
      Bazylia
      08/12/2012 at 20:16

      Świetne! 🙂 Oj, po przeczytaniu trzech zgłoszeń czuję, że wybór nie będzie łatwy 🙂

  • Reply
    Just Try Eat
    08/12/2012 at 19:58

    je je je!!! Nigdy nie jadłąm i nie wiem gdzie zdobyć i straaasznie go chcę, a te placuszki wyglądają obłędnie 🙂 już piszę maila,a swoją drogą- zapraszam do odwiedzin mojego bloga. Karobu tam nie ma, NA RAZIE :)))))

    • Reply
      Bazylia
      08/12/2012 at 20:01

      W takim razie może będzie okazja! 🙂 Czekam na zgłoszenie. Na bloga na pewno zajrzę. Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Bazylia
      08/12/2012 at 20:03

      We wpisie jest odnośnik do Fan Page firmy, z jakiej też karob możesz zamówić 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top