Boże Narodzenie/ Mięsa/ Śniadania/ Śniadania na słono/ Wielkanoc

Domowy pasztet z pieczarkami

Dziś przedstawiam Wam łatwy przepis na pasztet domowy. Podane proporcje wystarczą na jedną średnią keksówkę. Jeżeli nie będziecie w stanie „przejeść” takiej porcji pasztetu, możecie kawałek śmiało zamrozić na później. Pasztety bardzo lubię. Szczególnie podane na pieczywie z chrzanem czy musztardą. Jednak te w wersji na słodko są również całkiem niezłe – czy z konfiturą z figi czy żurawiną (jeżeli nie jedliście takiego połączenia, spróbujcie!).

Przepis na pasztet z pieczarkami

Drukuj przepis
Porcji: 1 keksówka Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 250 g boczku
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 100 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 80 g bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • pieprz i sól do smaku (po około pół łyżeczki)
  • łyżeczka vegety, najlepiej domowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Przepis

1

Boczek kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe.

2

Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka.

3

Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. Gotujemy około 10 minut i odcedzamy wodę ze składników (nie wylewamy wody).

4

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką.

5

Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy na gładką masę, bądź mielimy przez maszynkę.

6

Do masy dodajemy (cały czas wyrabiając pasztet) bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.

7

Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

8

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

pasztet_miesny


Przepis dla robota Kohersen MyCook

screenshot_8

  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Aga
    29/09/2017 at 11:43

    A czym można zastąpić wątróbki? bo jakoś nie mam do nich przekonania…

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/09/2017 at 14:09

      Wątróbka nie jest wyczuwalna w pasztecie ☺️

  • Reply
    Renata
    23/03/2017 at 14:23

    boczek ma być wędzony czy surowy?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      23/03/2017 at 14:27

      Surowy 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top