Dziś przedstawiam Wam łatwy przepis na pasztet domowy. Podane proporcje wystarczą na jedną średnią keksówkę. Jeżeli nie będziecie w stanie „przejeść” takiej porcji pasztetu, możecie kawałek śmiało zamrozić na później. Pasztety bardzo lubię. Szczególnie podane na pieczywie z chrzanem czy musztardą. Jednak te w wersji na słodko są również całkiem niezłe – czy z konfiturą z figi czy żurawiną (jeżeli nie jedliście takiego połączenia, spróbujcie!).
Przepis na pasztet z pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- 350 g piersi z kurczaka
- 250 g boczku
- 200 g wątróbki drobiowej
- 100 g pieczarek
- 100 g cebuli
- 80 g bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- pieprz i sól do smaku (po około pół łyżeczki)
- łyżeczka vegety, najlepiej domowej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Przepis
Boczek kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka.
Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. Gotujemy około 10 minut i odcedzamy wodę ze składników (nie wylewamy wody).
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką.
Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy na gładką masę, bądź mielimy przez maszynkę.
Do masy dodajemy (cały czas wyrabiając pasztet) bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis dla robota Kohersen MyCook
4 komentarze
Aga
29/09/2017 at 11:43A czym można zastąpić wątróbki? bo jakoś nie mam do nich przekonania…
Kasia Nowakowska
29/09/2017 at 14:09Wątróbka nie jest wyczuwalna w pasztecie ☺️
Renata
23/03/2017 at 14:23boczek ma być wędzony czy surowy?
Kasia Nowakowska
23/03/2017 at 14:27Surowy 🙂