Przepis podpatrzyłam na blogu Shy. Zniewalająco pyszne. Banalnie proste.
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– pesto – mój przepis
– starty parmezan
– sól
Ciasto francuskie posmarowałam pesto i posypałam parmezanem. Pocięłam na paski i skręcałam we „wstążki”. Włożyłam do piekarnika z termoobiegiem na 200 stopni. Kiedy paluchy zrobiły się rumiane, wyjęłam z piekarnika. Posypałam solą do smaku.
Dla mnie najlepsze na zimno!
Wskazówka: Paluchy należy rozłożyć w dość dalekich odstępach. Przez zwijanie „tańczą” w piekarniku. Trzeba często doglądać, aby przypadkiem na siebie nie weszły 🙂
bellis
18/04/2012 at 19:19zrobiłam dziś dla moich chłopaków paluchy z okazji meczu Barcelona-Chelsea:) uśmiech od ucha do ucha! super przepis i banalnie prosty do tego
M.
04/04/2012 at 11:29pycha;) robiłam je kilka tygodni temu – nie wyszły może tak równo, ale zniknęły tak szybko, że nikt tego nie zauważył – i popieram smakują równie dobrze z zielonym i czerwonym pesto;*
Fiolunka
12/01/2012 at 21:10U mnie natomiast są serowo-ketchupowe 😉 Pychota …z parmezanem do tego 😉
dariaanna
07/11/2011 at 21:05Już mam na nie ochotę. Pysznie, francusko i bazyliowo, och wolę nie myśleć o nich już dłużej, bo to się źle skończy. Pozdrawiam.
Agna
07/11/2011 at 18:05a mi z lenistwa nie chce się zupy warzywnej na bloga wrzucić… Zbieram się do tego od 2 godzin 😉
Agna
07/11/2011 at 15:50znowu udowodniłaś, że najprostsze przepisy są najlepsze 🙂
aga-aa
06/11/2011 at 20:40śliczne! jak znalazł na imprezę imieninową którą robię za tydzień
przepis pożyczam 😉
Olciaky vel Olcik
06/11/2011 at 17:20Oj tak tak.. takie frykaski są przepyszne;)
Joanna
06/11/2011 at 15:21podoba mi się ten pomysł. Świetna przekąska na imprezy 😀
klliisiaa
06/11/2011 at 15:02wyglądają przepysznie 🙂
shy
06/11/2011 at 12:14wspaniale, że aż tak smakują, szczególnie, że nie potrzebują szczególnego nakładu pracy ani czasu 😉 Mój tez ciasta francuskiego nie lubi ale te do piwa są nawet dla niego idealne ;]
burczymiwbrzuchu
06/11/2011 at 10:12Niesamowite możliwości stwarza ciasto francuskie, wystarczą 3 składniki i wychodzi naprawdę rewelacyjna przekąska!:)
goh.
06/11/2011 at 08:22pięknie się prezentują i na pewno świetnie smakują!:)
shy
05/11/2011 at 20:51cieszę się, że smakowały.. też uważam, że są pyszne.. w szczególności na zimno 😉
wyszły Ci nawet lepiej niż mnie ;P;)
Kamila
05/11/2011 at 20:43Te paluchy są genialne 🙂
Dorota
05/11/2011 at 20:14Podpuszczkę kupiłam na Allegro:-)
Dorota
05/11/2011 at 19:54To jest rewelacyjny pomysł….a paluchy nazwijmy tańczącymi z bazylią hi hi:-)
Ivka
05/11/2011 at 19:51Ciasto francuskie zazwyczaj mam w lodówce, na wypadek „uwaga, niezapowiedziani goście jadą” i wyczarowuje z niego szybkie przekąski, Twoja propozycja jest super,przepis dodaje do mojej kolekcji 🙂
Ania Włodarczyk (aka vespertine)
05/11/2011 at 19:23Śliczne zdjecia! Paluchy znam i lubię, robię z różnymi „środkami”. Z pesto rosso polecam szczególnie!
Chocoholiczka
05/11/2011 at 19:04Też sobie takie zrobię, a co! 🙂 Mój K. uwielbia pesto, będzie zachwycony 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
Domi w kuchni
05/11/2011 at 18:58Takie łatwe… a pesto z bazylii uwielbiam, wyglądają przepysznie 🙂
aga
05/11/2011 at 18:51fajna i smaczna przekaska:)