Przekąski/ Wypieki

Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem

Przepis podpatrzyłam na blogu Shy. Zniewalająco pyszne. Banalnie proste.
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– pesto – mój przepis
– starty parmezan
– sól
Ciasto francuskie posmarowałam pesto i posypałam parmezanem. Pocięłam na paski i skręcałam we “wstążki”. Włożyłam do piekarnika z termoobiegiem na 200 stopni. Kiedy paluchy zrobiły się rumiane, wyjęłam z piekarnika. Posypałam solą do smaku.
 Dla mnie najlepsze na zimno!
Wskazówka: Paluchy należy rozłożyć w dość dalekich odstępach. Przez zwijanie “tańczą” w piekarniku. Trzeba często doglądać, aby przypadkiem na siebie nie weszły 🙂
 

Może ci się spodobać

  • bellis
    18/04/2012 at 19:19

    zrobiłam dziś dla moich chłopaków paluchy z okazji meczu Barcelona-Chelsea:) uśmiech od ucha do ucha! super przepis i banalnie prosty do tego

     
  • M.
    04/04/2012 at 11:29

    pycha;) robiłam je kilka tygodni temu – nie wyszły może tak równo, ale zniknęły tak szybko, że nikt tego nie zauważył – i popieram smakują równie dobrze z zielonym i czerwonym pesto;*

     
  • Fiolunka
    12/01/2012 at 21:10

    U mnie natomiast są serowo-ketchupowe 😉 Pychota …z parmezanem do tego 😉

     
  • dariaanna
    07/11/2011 at 21:05

    Już mam na nie ochotę. Pysznie, francusko i bazyliowo, och wolę nie myśleć o nich już dłużej, bo to się źle skończy. Pozdrawiam.

     
  • Agna
    07/11/2011 at 18:05

    a mi z lenistwa nie chce się zupy warzywnej na bloga wrzucić… Zbieram się do tego od 2 godzin 😉

     
  • Agna
    07/11/2011 at 15:50

    znowu udowodniłaś, że najprostsze przepisy są najlepsze 🙂

     
  • aga-aa
    06/11/2011 at 20:40

    śliczne! jak znalazł na imprezę imieninową którą robię za tydzień
    przepis pożyczam 😉

     
  • Olciaky vel Olcik
    06/11/2011 at 17:20

    Oj tak tak.. takie frykaski są przepyszne;)

     
  • Joanna
    06/11/2011 at 15:21

    podoba mi się ten pomysł. Świetna przekąska na imprezy 😀

     
  • klliisiaa
    06/11/2011 at 15:02

    wyglądają przepysznie 🙂

     
  • shy
    06/11/2011 at 12:14

    wspaniale, że aż tak smakują, szczególnie, że nie potrzebują szczególnego nakładu pracy ani czasu 😉 Mój tez ciasta francuskiego nie lubi ale te do piwa są nawet dla niego idealne ;]

     
  • burczymiwbrzuchu
    06/11/2011 at 10:12

    Niesamowite możliwości stwarza ciasto francuskie, wystarczą 3 składniki i wychodzi naprawdę rewelacyjna przekąska!:)

     
  • goh.
    06/11/2011 at 08:22

    pięknie się prezentują i na pewno świetnie smakują!:)

     
  • shy
    05/11/2011 at 20:51

    cieszę się, że smakowały.. też uważam, że są pyszne.. w szczególności na zimno 😉

    wyszły Ci nawet lepiej niż mnie ;P;)

     
  • Kamila
    05/11/2011 at 20:43

    Te paluchy są genialne 🙂

     
  • Dorota
    05/11/2011 at 20:14

    Podpuszczkę kupiłam na Allegro:-)

     
  • Dorota
    05/11/2011 at 19:54

    To jest rewelacyjny pomysł….a paluchy nazwijmy tańczącymi z bazylią hi hi:-)

     
  • Ivka
    05/11/2011 at 19:51

    Ciasto francuskie zazwyczaj mam w lodówce, na wypadek “uwaga, niezapowiedziani goście jadą” i wyczarowuje z niego szybkie przekąski, Twoja propozycja jest super,przepis dodaje do mojej kolekcji 🙂

     
  • Ania Włodarczyk (aka vespertine)
    05/11/2011 at 19:23

    Śliczne zdjecia! Paluchy znam i lubię, robię z różnymi “środkami”. Z pesto rosso polecam szczególnie!

     
  • Chocoholiczka
    05/11/2011 at 19:04

    Też sobie takie zrobię, a co! 🙂 Mój K. uwielbia pesto, będzie zachwycony 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

     
  • Domi w kuchni
    05/11/2011 at 18:58

    Takie łatwe… a pesto z bazylii uwielbiam, wyglądają przepysznie 🙂

     
  • aga
    05/11/2011 at 18:51

    fajna i smaczna przekaska:)

     
  • Top