Dania z wieprzowiną/ Obiady

Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym są idealne na jesienny obiad… nie tylko po grzybobraniu 🙂 Danie można zrobić również z mrożonych grzybów. Polędwiczki w sosie grzybowym wbrew pozorom nie należą do trudnych i pracochłonnych dań. Przysięgam, że takim obiadem zachwycicie miłośników grzybów i będą prosili dokładkę! Mięso z sosem możecie podawać z ziemniakami, kaszą czy plackami ziemniaczanymi lub plackami z warzyw.

Swoją drogą, polecam po grzybobraniu odłożyć ładniejsze grzyby, oczyścić, większe pokroić w plasterki i zamrozić w woreczkach strunowych. Aromat tych grzybów po rozmrożeniu jest równie wyczuwalny i głęboki, jak w grzybach prosto z lasu 🙂 W większości sklepów także dostaniecie mrożone grzyby – borowiki czy kurki. Suszone grzyby natomiast nie będą tak jędrne, jak świeże lub mrożone, ale również nie ma przeciwwskazań, aby ich użyć.

Zobacz też:

Polędwiczki w kremowym sosie własnym

Smażone polędwiczki wieprzowe

Polędwiczka duszona w sosie własnym

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Prosty gulasz wieprzowy

Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami

Przepis na polędwiczki w sosie grzybowym

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • łyżka masła
  • cebula
  • 400 g świeżych lub mrożonych grzybów
  • około 500 ml bulionu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 250 g śmietanki słodkiej 18%
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia polędwiczek

Przepis

1

Polędwiczki kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie rozpłaszczamy je dłonią i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Odstawiamy. Aby polędwiczki nie były twarde, wyjmijcie je przed przygotowaniem minimum na 30 minut z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.

2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę oraz oczyszczone grzyby. Smażymy około 5 minut na dużym ogniu do zeszklenia. Jeżeli są to grzyby mrożone, smażymy dwa razy dłużej.

3

Następnie grzyby zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Bulion ma przykrywać grzyby, Gotujemy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Po czym zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

4

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, kiedy jest dobrze rozgrzany smażymy polędwiczki. Każdą około 3-4 minut z obu stron do zrumienienia. Po czym wkładamy polędwiczki do sosu grzybowego i gotujemy w nim około 5 minut, aby polędwiczki doszły w środku.

5

Podajemy z ziemniakami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi czy plackami z innych warzyw. Możemy doprawić natką pietruszki oraz koperkiem.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top