Nie używałam tymianku w kuchni. Dopiero jakiś czas temu przekonałam się o jego walorach smakowych, a także zdrowotnych 🙂
W kuchni tymianek przede wszystkim dodaje się do mięs i sosów. Lecz nie można wykluczyć go też z innych potaw. Tu dużo zależy od naszych kubków smakowych.
Przeczytałam też, że tymianek pomaga spalić tłuszcz i wpływa korzystnie na pracę wątroby. Również zawarty w tymianku tymol i karwakrol, działają wybitnie bakteriobójczo na wszystkie niemal drobnoustroje groźne dla człowieka. Także dzięki związkom flawonoidowym surowiec tego ziela działa też przeciwskurczowo na mięśnie gładkie pobudzając czynność nabłonka górnych dróg oddechowych 🙂
Składniki
– 2 jajka
– plasterek szynki
– mała cebulka
– ząbek czosnku
– kilka łodyg tymianku (lub suszony)
– sól, pieprz
– masło do smażenia
Tymianek w jajecznicy? Pycha! 🙂
Kulinarnie Niebanalnie
05/12/2013 at 20:46Uwielbiam świeże zioła w kuchni, są niezastąpione. Fajny pomysł na weekendowe śniadanie.