Sałatki/ Sałatki na imprezę/ Sałatki z kurczakiem

Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem

3.7/5 - (32 )

Sałatka z kurczakiem i boczkiem jest jedną z moich ulubionych sałatek – doskonała na obiad, ale także na przyjęcia. Sycąca, posiadająca najlepsze składniki, jakie można sobie tylko wyobrazić. Kolorowa, smaczna… więc czego chcieć więcej? 🙂 Zapewniam Was, że jeżeli przygotujecie ją jeden raz, na stałe wpisze się do Waszego menu! Przyznam, że umieściłam w niej moje ulubione sałatkowe składniki czyli boczek, ser pleśniowy i kukurydzę. Wszystko to otulone sosem winegret daje wypasioną całość, dlatego też tak nazwałam ten przepis.

Sałatka z kurczakiem i boczkiem jest przepyszna – zróbcie ją koniecznie tej wiosny! Jeżeli chodzi o preferowaną ilość składników użytych do przygotowania sałatki, zostawiam Wam tutaj dowolność – połączenie ich dowolnej ilości zapewni Wam wyśmienite danie.


Zobacz też:

Sałatka z granatem i kurczakiem

Sałatka z rukolą i szynką parmeńską

Sałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami

Przepis na sałatkę na wypasie - z kurczakiem i boczkiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • cienkie plasterki boczku
  • kukurydza
  • ser z niebieską pleśnią
  • pomidorki koktajlowe
  • mix sałat
  • olej rzepakowy do kurczaka
  • zioła prowansalskie do kurczaka
  • sól i pieprz
  • sos: 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka musztardy, szczypta soli, dwie szczypty pieprzu

Przepis

1

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, polewamy odrobiną oleju i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej, aby mięso było soczyste).

2

Boczek podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni do momentu, aż się dobrze zrumieni. Kroimy w plasterki.

3

Pomidorki kroimy na pół, kukurydzę odsączamy z puszki, ser pleśniowy kroimy w kostkę. Mieszamy składniki z sałatą i dodajemy do niej kurczaka oraz boczek.

4

Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę. Mieszamy dokładnie składniki i odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystko się "przegryzło".

  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Justyna
    13/12/2021 at 11:49

    Witam czy można użyć zamiast sera koziego fetę?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      13/12/2021 at 20:12

      Użyłam sera z niebieską pleśnią, feta też będzie ok, ale z pleśnią ma ciekawszy smak 🙂

  • Reply
    Ev
    08/12/2021 at 20:55

    Jaki boczek? Wedzono-parzony?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      09/12/2021 at 14:52

      Tak

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top