Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Krupnik tradycyjny – jak ugotować?

3.8/5 - (9 )

Krupnik tradycyjny – w dzieciństwie nie przepadałam, a wręcz nie lubiłam tej zupy. Jedynie co mnie to satysfakcjonowało to zupa pomidorowa, barszcz biały czy zupa ogórkowa. Jednak jak wiecie, wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Tak samo, jak nie lubiłam kiedyś czosnku i nie wyobrażałam sobie, jak można coś o czosnkowym smaku przełknąć. Dziś czosnek w mojej kuchni króluje i mam go zawsze w zapasie. Wracając do krupniku, to smaczna, pożywna oraz lekka zupa. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze – ja do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Możecie oczywiście użyć także indyka czy kaczki.


Zobacz też:

Zupa porowa

Zupa pomidorowa

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Rosół – jak ugotować?

Przepis na krupnik tradycyjny

Drukuj przepis
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 skrzydełka lub kawałek żeberka
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • ziemniak
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki

Przepis

1

Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wkładamy marchewki, pietruszki, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wyjmujemy je z wywaru.

2

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, a następnie wsypujemy kaszę jęczmienną. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo kaszy, by krupnik nie powstał zbyt gęsty - kasza może nawet potroić objętość.

3

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 30 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza nabierze objętości. Gdyby stało się tak, że krupnik będzie zbyt gęsty, dodajcie śmiało odrobinę wody.

4

Na koniec wrzucamy natkę pietruszki i jeżeli potrzeba doprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem.

 

  
    

Może ci się spodobać

20 komentarzy

  • Reply
    mamaivon
    11/10/2021 at 13:33

    Przepis na prawdę tradycyjny. Ja, oprócz skrzydełek, dodaję żołądki z indyka. Pyszny obiad jednodaniowy.

  • Reply
    Radek
    07/10/2020 at 15:47

    Bardzo dobry przepis,ja zamiast żeberek czy skrzydełek dałem pierś z kurczaka…mam dietę niskotłuszczową i cukrzyce.Ten krupnik nie podbija cukru co w moim przypadku jest bardzo istotne Pozdrawiam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      07/10/2020 at 19:09

      Dziękuję za opinię 🙂

  • Reply
    jolcik
    21/04/2020 at 14:35

    ugotowany,
    pychotka
    natki pietruszki nie szczędziłam 😉
    dzięki

  • Reply
    anna
    29/03/2020 at 11:38

    wszystko fajne ale warzywa kroi sie od razu i wrzuca raz a nie wyjmuje gorące by sie poparzyć:( Pierwsze słyszę a u mnie w rodzinie krupnik to ulubione danie:) Najlepiej od razu pokroic w kosteczkę i już nie wyjmować 😀

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/03/2020 at 14:08

      Ja tak robię, bo łatwiej się je kroi jak są miękkie 🙂 każdy ma swój sprawdzony sposób

  • Reply
    Vanessa
    16/10/2018 at 12:41

    Hej!
    2 razy gotujemy warzywa? Bo najpierw jest by ugotowac, potem wyjac pokroic tak i znow gotowac?
    Jestem takim amatorem, że musze spytac haha

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      17/10/2018 at 19:48

      Tak 🙂 Tak będzie łatwiej kroić, kiedy będą miękkie

      • Reply
        Krupcia
        17/11/2019 at 15:48

        Ale jeśli wyjmujemy gdy będą miękkie to dlaczego znowu gotujemy aż będą miękkie? Dwa razy będą miękkie? Proszę popraw ten przepis 😃

        • Reply
          Kasia Nowakowska
          17/11/2019 at 16:03

          chodziło mi o ziemniaki, poprawiłam, dzięki 🙂

  • Reply
    Mangod
    08/10/2018 at 19:47

    Dzięki.Jest bardzo dobry 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/10/2018 at 20:04

      Smacznego 🙂

  • Reply
    Aga
    25/08/2018 at 15:00

    ja właśnie gotuje, dodałam żeberka i ( 3 szt
    .) skrzydełka….super, Dziękuje za przepis

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      03/09/2018 at 13:15

      Polecam się 🙂

  • Reply
    Kasia
    06/08/2018 at 20:17

    Pycha, sprawdzony zapisany przepis

  • Reply
    Nstalia
    20/07/2018 at 15:04

    Ugotowałam 😀 1 krupnik w moim życiu i jest pyszny 😀 dziękuję 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      23/07/2018 at 19:21

      Smacznego! 🙂

  • Reply
    Monika-BlogMama.pl
    28/06/2018 at 14:10

    Dziś właśnie będę gotować zupę z tego przepisu. 😉

  • Reply
    Gloria
    01/03/2018 at 09:39

    Coś cienki ten krupnik – 2 litry wody i tylko 2 skrzydełka?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      01/03/2018 at 09:49

      oczywiście możesz dodać większą ilość mięsa 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top