Ciasteczka/ Przekąski/ Wypieki

Słone ciasteczka serowe

3.9/5 - (8 )

Przepis na słone ciasteczka serowe zaczerpnęłam z książeczki, którą dostałam jakiś czas temu od babci. Jest to pozycja z 1969 roku „Goście w domu”, Ewy Orczykowskiej.  Oryginalna nazwa przepisu to „Ciasteczka serowe wiedeńskie”, jednak ten przepis w książce dodatkowo wskazywał, aby na każde z ciasteczek przed pieczeniem położyć cały migdał, jednak nie byłam przekonana do takiego połączenia i zrobiłam ciasteczka serowe bez tego urozmaicenia. Chociaż kolejnym razem spróbuję przepisu oryginalnego. Słone ciasteczka serowe wyszły bardzo smaczne, jednak są dość tłuste – ser i masło… to całkiem kaloryczne połączenie, ale… jak wiecie, wychodzę z założenia, że raz na jakiś czas nic nie zaszkodzi, ważne, aby było z głową 😉


Jeżeli jesteście fanami krakersów, słonych paluszków czy chipsów, na pewno te ciastka serowe przypadną Wam do gustu. A wiecie dlaczego je w ogóle zrobiłam? Bo są banalnie proste! 🙂 Zapraszam po przepis i smacznego!

Przepis na słone ciastka serowe

Drukuj przepis
Porcji: 20 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 120 g twardego sera - parmezanu, sera cheddar
  • 120 g masła
  • dwa żółtka
  • szklanka mąki
  • szczypta soli i pieprzu

Przepis

1

Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Do powyższych składników dodajemy żółtka oraz mąkę - wyrabiamy na gładkie ciasto.

3

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 - 1 cm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Jak widzicie ja wycięłam kółka i ozdobiłam każde ciastko napisem, używając pieczątek do wypieków.

4

Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu, aż ciastka się zrumienią - około 15 minut.


Zobacz też:

Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem

Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami

Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą

  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    karla
    17/03/2019 at 16:27

    Pyszne! Idealnie kruche! przyjemnie czuć ser 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/03/2019 at 22:18

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Janina Zaręba
    04/12/2017 at 12:49

    Ciasteczka wyglądają bosko, na pewno też tak smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/12/2017 at 16:01

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Paulina Garnicka
    29/11/2017 at 11:52

    Tak jak niezbyt przepadam za takim połączeniem to mimo wszystko mogłabym się na upieczenie takich ciasteczek skusić 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/11/2017 at 12:20

      Czyli trafiłam w 10 🙂 Pozdrawiam!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top