Obiady/ Przystawki

Pieczone szparagi | Obiad w 20 minut

5/5 - (2 )

Wystarczy 20 minut i efektowny, smaczny obiad mamy gotowy 🙂 Polecam pieczone, zielone szparagi, a jako dodatek – jajko sadzone. O tym, dlaczego warto jeść szparagi, wyjaśniam we wpisie: 3 powody, dla których warto jeść szparagi.


Składniki:

  • zielone szparagi
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • jajko
  • pieprz do smaku

Krok 1

Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek, mieszamy, posypujemy solą gruboziarnistą.

Krok 2

Naczynie ze szparagami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.

Krok 3

Zaraz przed końcem pieczenia szparagów, dobrze rozgrzewamy patelnie i wbijamy na nią jajko, smażymy do momentu, aż białko się zetnie. Podajemy razem ze szparagami.


pieczone_szparagi_3 pieczone_szparagi

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top