Makarony/ Mięsa/ Obiady

Pappardelle w sosie z brie i brokułami, podane z grillowanym kurczakiem

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
To idealne danie na kolację we dwoje 😉 A może by tak jutro zrobić je mężczyźnie, który obdaruje Was kwiatami?
Składniki (dwie porcje):
– 2 piersi z kurczaka
– makaron pappardelle
– brokuł
– 300ml śmietanki 30%
– ser brie nadziewany pesto i cebulką (kupiłam w Lidlu, jednak z powodzeniem można zastąpić brie z dodatkiem pesto i drobno posiekaną cebulką)
– łyżka masła
– łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 2 ząbki czosnku
 Mięso
Pierś oczyszczamy, lekko rozbijamy i marynujemy w oliwie z oliwek, ziołach prowansalskich i czosnku. Odstawiamy na 30 minut. Na funkcji grill opiekamy mięso w piekarniku przez około 15 minut – 7 z jednej, 7 z drugiej strony.
Sos i makaron
Na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Do sosu dodajemy różyczki obgotowanego brokuła oraz ugotowany wcześniej makaron.
Kurzaka kroimy na kawałki. Podajemy oprószone pieprzem i solą.
Smacznego! 🙂
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Cheat
    12/03/2013 at 12:27

    Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)

  • Reply
    Katjuszka
    08/03/2013 at 07:45

    Smacznie tu u Ciebie! Właśnie będę robiła dzisiaj makaron ze szpinakiem i kurczakiem Twojego przepisu 🙂
    Pozdrawiam

    • Reply
      Bazylia
      10/03/2013 at 15:26

      Dziękuję 🙂 I jak wyszło?

  • Reply
    Dorotas30
    07/03/2013 at 19:44

    makaron mogę jeść o każdej porze dnia, bardzo fajna propozycja na dzień kobiet

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top