Pigwa, a właściwie pigwowiec, zawiera bardzo dużo witaminy C, dlatego polecany jest szczególnie jesienią jako dodatek do herbaty. Podaję Wam na niego najszybszy i najmniej pracochłonny przepis, bez pasteryzacji. Słoiczki w lodówce wytrzymają około kilku tygodni.
Przepis na pigwę do herbaty
Drukuj przepisSkładniki
- kilkanaście owoców pigwowca
- brązowy cukier
Przepis
1
Owoce dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
2
Pokrojone owoce wkładamy do słoiczków i zasypujemy brązowym cukrem.
3
Odstawiamy na kilka dni i gotowe 🙂
5 komentarzy
Pan ogrodnik
05/10/2016 at 02:02Proszę nie mylić pigwy z pigwowcem – to są dwie różne rośliny. Tutaj, patrząc po zdjęciach mowa o pigwowcu. Warto poświęcić kilka sekund na sprawdzenie jeśli się nie jest pewnym.
Kasia Nowakowska
05/10/2016 at 09:32Zdaję sobie z tego sprawę pisząc we wstępie „Pigwa, a właściwie pigwowiec”. Potocznie na pigwowca mówi się pigwa, dlatego też taki tytuł tego przepisu 🙂 Pozdrawiam!
Pan ogrodnik
14/10/2016 at 14:52To jest po prostu powielanie błędu. Coś typu „Jeż, a właściwie jeżozwierz”. Tyle mają te dwie rośliny ze sobą wspólnego. Jest to częsty błąd (wynikający z niewiedzy), ale nie poprawna potoczna nazwa.
Katarzyna Czołczyńska (kasiac)
04/10/2016 at 08:36muszę spróbować zrobić taką pigwę z brązowym cukrem, bo do tej pory używałam białego do pigwy 🙂 Pozdrawiam!
Kasia Nowakowska
05/10/2016 at 09:32Brązowy jest taki jakby trochę karmelowy 🙂