Napoje/ Przetwory

Pigwa do herbaty

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Pigwa, a właściwie pigwowiec, zawiera bardzo dużo witaminy C, dlatego polecany jest szczególnie jesienią jako dodatek do herbaty. Podaję Wam na niego najszybszy i najmniej pracochłonny przepis, bez pasteryzacji. Słoiczki w lodówce wytrzymają około kilku tygodni.

Przepis na pigwę do herbaty

Drukuj przepis
Porcji: 2 małe słoiczki Czas gotowania: bez

Składniki

  • kilkanaście owoców pigwowca
  • brązowy cukier

Przepis

1

Owoce dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.

2

Pokrojone owoce wkładamy do słoiczków i zasypujemy brązowym cukrem.

3

Odstawiamy na kilka dni i gotowe 🙂

pigwa_do_herbaty_3pigwa_do_herbaty

  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Pan ogrodnik
    05/10/2016 at 02:02

    Proszę nie mylić pigwy z pigwowcem – to są dwie różne rośliny. Tutaj, patrząc po zdjęciach mowa o pigwowcu. Warto poświęcić kilka sekund na sprawdzenie jeśli się nie jest pewnym.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/10/2016 at 09:32

      Zdaję sobie z tego sprawę pisząc we wstępie „Pigwa, a właściwie pigwowiec”. Potocznie na pigwowca mówi się pigwa, dlatego też taki tytuł tego przepisu 🙂 Pozdrawiam!

      • Reply
        Pan ogrodnik
        14/10/2016 at 14:52

        To jest po prostu powielanie błędu. Coś typu „Jeż, a właściwie jeżozwierz”. Tyle mają te dwie rośliny ze sobą wspólnego. Jest to częsty błąd (wynikający z niewiedzy), ale nie poprawna potoczna nazwa.

  • Reply
    Katarzyna Czołczyńska (kasiac)
    04/10/2016 at 08:36

    muszę spróbować zrobić taką pigwę z brązowym cukrem, bo do tej pory używałam białego do pigwy 🙂 Pozdrawiam!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top