Fasolka w sosie pomidorowym to danie, które robi wyłącznie mój mąż. Jest to bowiem kompozycja kryzysowa, na bazie produktów z puszki. Nie potrzeba wielu umiejętności oraz czasu, aby przygotować to danie. Fasolce w sosie pomidorowym smaku nadaje podsmażona na rumiano kiełbasa, cebula oraz czosnek. Najlepiej, jeżeli do przygotowania dania użyjecie passaty pomidorowej oraz krojonych pomidorów z puszki, wtedy jej konsystencja jest idealna. Zapraszam po przepis! 🙂
Zobacz też:
Gołąbki bez zawijania
Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną
Gulasz z indyka z marchewką i cukinią
Przepis na fasolkę w sosie pomidorowym
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g kiełbasek pieprzowych lub frankfurterek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów
- 500 g passaty pomidorowej
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- 400 g białej fasoli z puszki
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Przepis
Kiełbaski kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano na łyżce masła. Następnie dodajemy do nich cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Przekładamy do garnka.
Zalewamy krojonymi pomidorami oraz passatą pomidorową. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Z fasoli odlewamy zalewę i dodajemy ją do składników. Następnie przykrywamy garnek i dusimy kolejne 15 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną pietruszką.
0 komentarzy