Dania z wieprzowiną/ Na szybko/ Obiady

Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym to danie, które robi wyłącznie mój mąż. Jest to bowiem kompozycja kryzysowa, na bazie produktów z puszki. Nie potrzeba wielu umiejętności oraz czasu, aby przygotować to danie. Fasolce w sosie pomidorowym smaku nadaje podsmażona na rumiano kiełbasa, cebula oraz czosnek. Najlepiej, jeżeli do przygotowania dania użyjecie passaty pomidorowej oraz krojonych pomidorów z puszki, wtedy jej konsystencja jest idealna. Zapraszam po przepis! 🙂

Zobacz też:

Gołąbki bez zawijania

Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną

Gulasz z indyka z marchewką i cukinią

Przepis na fasolkę w sosie pomidorowym

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 45 minut

Składniki

  • 200 g kiełbasek pieprzowych lub frankfurterek
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 500 g passaty pomidorowej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przepis

1

Kiełbaski kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano na łyżce masła. Następnie dodajemy do nich cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Przekładamy do garnka.

2

Zalewamy krojonymi pomidorami oraz passatą pomidorową. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

3

Z fasoli odlewamy zalewę i dodajemy ją do składników. Następnie przykrywamy garnek i dusimy kolejne 15 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną pietruszką.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top