14/11/2011

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Dawno nie robiłam tarty, choć tak bardzo ją lubię. Dziś nadarzyła się okazja. Zajadałam się jak dziecko! Potrawa jest dowodem na to, że danie bezmięsne może być równie smaczne.
Składniki
– 3/4 paczki mrożonego szpinaku (niestety nie dostałam świeżego)
– pół kartonika fety
– duży pomidor
– ząbek czosnku
– szczypta gałki muszkatołowej
– łyżka soku z cytryny
– 100g śmietanki 30%
– 2 jajka
Ciasto
– 1 – 1,5 szklanki mąki
– jajko
– 1/3 kostki masła
– szczypta soli
Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.
Znakomita na ciepło, jak i zimno. Szczególnie polecam!