Obiady/ Tarty/ Wypieki

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami

DSC_0537a
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami to szybki sposób na obiad. Zajadałam się nią jak dziecko! Potrawa jest dowodem na to, że danie bezmięsne może być równie smaczne. Pyszna na ciepło, jak i zimno 🙂

Zobaczcie też:


Składniki na farsz

  • paczka mrożonego szpinaku lub świeżego
  • pół kartonika sera typu feta
  • duży pomidor bądź kilka małych
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 jajka

Składniki na ciasto

  • 1-1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli

Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.

Znakomita na ciepło, jak i zimno. Szczególnie polecam!

tarta ze szpinakiem i serem feta

 

Może ci się spodobać

  • właśnie zrobiłam 🙂 Dzięki za przepis 🙂

    • Smakowało? 🙂

      • przepyszne 😀 Kupiłam małe tartinki w TKMaxxie i właśnie w nich zrobiłam ten przepis:) Tylko młodym musiałam minimalną ilość szpinaku zapodać bo kręciły strasznie nosem 😉

  • Karolina

    Właśnie siedzi w piekarniku 🙂

  • Pingback: Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym | Kuchnia Bazylii()

  • Paulina

    W zakładce „O mnie” prosisz o pozostawienie śladu… Właśnie robię tartę – pierwszą w życiu! )
    Ciasto nie wymagało śmietany ani jogurtu (wg wskazówek babci i mamy).
    Zobaczymy, co niebawem wyjdzie z piekarnika… :)))

    Dzięki za przepis i smakowite zdjęcia!

  • Krz88

    Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Zawsze się udaje. Doskonała i na obiad i na imprezę 🙂

  • www.docinek.com

    Dzięki za przepis. Dodałem zdjęcie na swoją strone z linkiem do przepisu. Pozdrawiam

  • Pingback: Najpopularniejsze przepisy 2014 roku | Kuchnia Bazylii()

  • Ania

    Niebo, robiłam kilka razy i jest bezkonkurencyjna 🙂

    • Kasia Nowakowska

      Bardzo mnie to cieszy 😉

    • Bardzo mnie to cieszy 😉

  • Pingback: Jak Po Maśle – Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami()

  • asik

    Jaki rodzaj mąki dodać do tarty???

  • Anonymous

    Niestety jak dla mnie cytryna kłóciła się se słonym smakiem fety. Szczypta gałki?przy takiej ilościi tak jej nie czuć. Przepis niestety do poprawki.

    • Szanuję Twoje zdanie – jeżeli Twierdzisz, że cytryna się kłóci ze smakiem fety to jej nie dodawaj, a gałki daj po prostu więcej 🙂 Pozdrawiam!

    • Kasia

      A wg mnie właśnie ta cytryna daje fajny smak, sama bym na to nie wpadła:P a gałki nie lubię więc zastępuję białym pieprzem :)). Tarta jest przeeeeepyszna, jutro będę robić kolejny raz 😀

  • Anonymous

    Edyta dzisiaj zrobiłam pierwszy raz z tego przepisu tarte jest bardzo dobra do ciasta dodałam trochę śmietany aby lepiej się skleiło
    TO BYŁ MÓJ DEBIUT UDANY

    EDYTA tarta wyszła bardzo dobrze tak ciasto jak szpinak Super przepis POZDRAWIAM DZIĘKI 14.03.2014

  • Anonymous

    Zrobiłam, zjadłam, pochwaliłam 😉
    SUPER !!!!!!

    • Cieszę się i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂

  • Anonymous

    Właśnie zajadam- wyszła pyszna 🙂

  • zawsze ten sam problem 🙁 śmietanka spływa mi na dół, pewnie zawsze jakieś pęknięcie się znajdzie na cieście.

    • To dodaj mniej śmietanki, aby się zdążyła solidnie zapiec i nie będzie spływać 🙂 Możesz też zastąpić śmietankę śmietaną 18% 😉

    • Anonymous

      Ja dałam śmietankę 12%, też jest ok, a nakładałam ją powoli łyżką żeby się właśnie nie rozpłynęła.

  • Anonymous

    Tarta wybróbowana-rewelacja! Polecam wszystkim 🙂

  • Naszła mnie ochota na tartę, po wpisaniu w google znalazłam Twój blog i zaczynając od tarty przeczytałam cały od początku do końca 🙂 Na pewno tu jeszcze zajrzę, pozwoliłam więc sobie dodać Twój blog do ulubionych 🙂 Przy okazji zapraszam do mnie.
    Pozdrawiam serdecznie
    PS. tatrę na pewno wypróbuję, wygląda smakowicie 🙂

    • Na pewno zajrzę do Ciebie 🙂 Dziękuję za miłe słowa!

  • Robiłam tę tartę w zeszłym roku w sierpniu i wyszła przepyszna;) Znów nie mogę się doczekać świeżych pomidorów i aż zrobię ją ponownie;)

  • nigdy nie robiłam tarty z szpinakiem ale na pewno zrobię z twojego przepisu pozdrawiam zapraszam na mojego bloga i zapraszam do moich obserwatorów

  • Anonymous

    wczoraj zrobiłam tą tartę, wyszła rewelacyjnie, następnym razem dodam tylko więcej szpinaku. pozdrawiam

  • Bazylio-Baziu!
    właśnie wyjęłam z piekarnika i zajadam parząc język. Obłęd! Zmodyfikowałam przepis- dodałam więcej gałki muszkatołowej, doprawiłam szpinak. Prze-dobre.

  • Anonymous

    Jedno z gorszych dań jakie jadłam… czuć tylko smak szpinaku, ciasto kompletnie mi tu nie pasuje. Na pewno więcej nie zrobię….

  • Robię już czwartą tartę według twoich przepisów i wychodzi super, wszystkim smakuje :-). Zaczynam eksperymentować w oparciu o Twoje ciasto z innymi dodatkami. Dziękuję. Pozdrawiam. Kasia

  • mmmm,pychota! dodałam jeszcze płatki migdałowe i tłuczone orzechy. serwowana z mieszanką sałat (rukola,roszponka,bordowa karbowana, pomidor truskawkowy i odrobina sosu vinegret) oraz lampką Pinot Grigio Rose. nie słyszałam żadnych narzekań!:) poleciłam dalej. dziękuję za przepis!:)tak jak obiecałaś w tytule bloga: szybko,prosto i smacznie:)

  • Anonymous

    tarta niesamowitaja zmodyfikowalam ten przepis i dodalam wiecej skladnikow, byla przeeepyszna, dalej jak o niej mysle to slinka mi cieknie, przekonala ona cala moja rodzine, nawet osboby, ktore nie lubia szpinaku

  • Pierwsza tarta jaką zrobiłam! wyszła dobra i zachęciła mnie do zrobienia tarty malinowej, która wyszła jeszcze lepsza!polecam:) polubiłam też Twoja stronkę na fejsie – bardzo fajne zdjęcia. pozdrawiam

  • Anonymous

    Jestem zachwycona prostotą i przepysznym smakiem tarty

  • To była moja pierwsza tarta – dzięki za przepis, smaczne, łatwe i zdrowe.
    I na ciepło i na zimno – mniam 🙂
    MierzB

  • Dziś był mój debiut w dziedzinie tart i teraz już wiem, że to początek wielkiej miłości :). Zrobiłam tę tartę i wyszła znakomita – palce lizać! Dosłownie taka jak na obrazku.

    p.s. gratuluję strony – niezwykłe dania z prostych i niedrogich składników 🙂 Będę tu częstym gościem 🙂

    • Takie komentarze cieszą najbardziej – że coś z mojego przepisu się udało, ba, było znakomite 🙂 To niezwykle miłe! Dziękuję! No i oczywiście zapraszam częściej :)P.S. Widzę, że już dołączyłaś do fanów na Facebooku 🙂 Tam jestem duuużo częściej.
      Pozdrawiam
      Kasia

  • Anonymous

    Zrobiłam, wszystko udało się jak trzeba, bardzo smaczne danie

  • Anonymous

    100 g smietanki to ile to ml ??

  • Anonymous

    15min przy temp. 180 st. C i z termoobiegiem to chyba przepis na spalona tarte…

  • Wygląda mega apetycznie. Szpinakowe dania to moje ulubione!

  • u mnie byl niedawno quiche ze szpinakiem:)
    Twoja tarta wyglada rewelacyjnie!

  • co za kolory:)

  • Dziś będzie krótko: Mniam, mniam i pycha 🙂

  • Warzywne tarty są najlepsze:)

  • ale pysznie wygląda 🙂

  • przypomnialas mi, ze ja tez dawno nie robilam tarty… Bardzo ladna, ja zawsze jak już jakąś robię, to jestem glodna i się spieszę… i potem to już tak ładnie nie wygląda…

  • Bardzo lubię wytrawne tarty, a Twoja wygląda niesamowicie apetycznie 🙂

  • Tarta na słono, w końcu muszę spróbować, skoro można tworzyć takie pyszności 🙂

    Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
    http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html

  • Wspaniała tarta 🙂 Warta wyprobowania, łatwa, smaczna 🙂

  • Zdecydowanie w moim guscie! Tez dawno nie robilam tarty, a po jednym rzucie oka na twoja nabralam ogromnej ochoty 🙂

  • shy

    prezentuje się wspaniale 😉 ..a na miniaturce pomyliłam pomidorki z salami 😛

  • Ja jestem wielka fanką tart na słodko, wytrawnie, z mięsem i takich jak Twoja też 🙂 Pozdrawiam

  • wyglada pyszniutko 🙂

  • Uwielbiam tartę 🙂 A Twoja wygląda smakowicie 🙂