poniedziałek, 14 listopada 2011

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Dawno nie robiłam tarty, choć tak bardzo ją lubię. Dziś nadarzyła się okazja. Zajadałam się jak dziecko! Potrawa jest dowodem na to, że danie bezmięsne może być równie smaczne.



Składniki:
- 3/4 paczki mrożonego szpinaku (niestety nie dostałam świeżego)
- pół kartonika fety
- duży pomidor
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- 100g śmietanki 30%
- 2 jajka

Ciasto:
- 1 - 1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli


Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła. 

Znakomita na ciepło, jak i zimno. Szczególnie polecam!





WAŻNE!
Dziękuję Chocoholiczce, Domi i Agnie za wyróżnienie na ich blogach! :) 

41 komentarzy:

  1. Uwielbiam tartę :) A Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem wielka fanką tart na słodko, wytrawnie, z mięsem i takich jak Twoja też :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się wspaniale ;) ..a na miniaturce pomyliłam pomidorki z salami :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie w moim guscie! Tez dawno nie robilam tarty, a po jednym rzucie oka na twoja nabralam ogromnej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała tarta :) Warta wyprobowania, łatwa, smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta na słono, w końcu muszę spróbować, skoro można tworzyć takie pyszności :)

    Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
    http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię wytrawne tarty, a Twoja wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przypomnialas mi, ze ja tez dawno nie robilam tarty... Bardzo ladna, ja zawsze jak już jakąś robię, to jestem glodna i się spieszę... i potem to już tak ładnie nie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  9. Warzywne tarty są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś będzie krótko: Mniam, mniam i pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie byl niedawno quiche ze szpinakiem:)
    Twoja tarta wyglada rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda mega apetycznie. Szpinakowe dania to moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  13. 15min przy temp. 180 st. C i z termoobiegiem to chyba przepis na spalona tarte...

    OdpowiedzUsuń
  14. 100 g smietanki to ile to ml ??

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam, wszystko udało się jak trzeba, bardzo smaczne danie

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś był mój debiut w dziedzinie tart i teraz już wiem, że to początek wielkiej miłości :). Zrobiłam tę tartę i wyszła znakomita - palce lizać! Dosłownie taka jak na obrazku.

    p.s. gratuluję strony - niezwykłe dania z prostych i niedrogich składników :) Będę tu częstym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze cieszą najbardziej - że coś z mojego przepisu się udało, ba, było znakomite :) To niezwykle miłe! Dziękuję! No i oczywiście zapraszam częściej :)P.S. Widzę, że już dołączyłaś do fanów na Facebooku :) Tam jestem duuużo częściej.
      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  17. To była moja pierwsza tarta - dzięki za przepis, smaczne, łatwe i zdrowe.
    I na ciepło i na zimno - mniam :)
    MierzB

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem zachwycona prostotą i przepysznym smakiem tarty

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierwsza tarta jaką zrobiłam! wyszła dobra i zachęciła mnie do zrobienia tarty malinowej, która wyszła jeszcze lepsza!polecam:) polubiłam też Twoja stronkę na fejsie - bardzo fajne zdjęcia. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. tarta niesamowitaja zmodyfikowalam ten przepis i dodalam wiecej skladnikow, byla przeeepyszna, dalej jak o niej mysle to slinka mi cieknie, przekonala ona cala moja rodzine, nawet osboby, ktore nie lubia szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  21. mmmm,pychota! dodałam jeszcze płatki migdałowe i tłuczone orzechy. serwowana z mieszanką sałat (rukola,roszponka,bordowa karbowana, pomidor truskawkowy i odrobina sosu vinegret) oraz lampką Pinot Grigio Rose. nie słyszałam żadnych narzekań!:) poleciłam dalej. dziękuję za przepis!:)tak jak obiecałaś w tytule bloga: szybko,prosto i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robię już czwartą tartę według twoich przepisów i wychodzi super, wszystkim smakuje :-). Zaczynam eksperymentować w oparciu o Twoje ciasto z innymi dodatkami. Dziękuję. Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  23. Jedno z gorszych dań jakie jadłam... czuć tylko smak szpinaku, ciasto kompletnie mi tu nie pasuje. Na pewno więcej nie zrobię....

    OdpowiedzUsuń
  24. Bazylio-Baziu!
    właśnie wyjęłam z piekarnika i zajadam parząc język. Obłęd! Zmodyfikowałam przepis- dodałam więcej gałki muszkatołowej, doprawiłam szpinak. Prze-dobre.

    OdpowiedzUsuń
  25. wczoraj zrobiłam tą tartę, wyszła rewelacyjnie, następnym razem dodam tylko więcej szpinaku. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. nigdy nie robiłam tarty z szpinakiem ale na pewno zrobię z twojego przepisu pozdrawiam zapraszam na mojego bloga i zapraszam do moich obserwatorów

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam tę tartę w zeszłym roku w sierpniu i wyszła przepyszna;) Znów nie mogę się doczekać świeżych pomidorów i aż zrobię ją ponownie;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Naszła mnie ochota na tartę, po wpisaniu w google znalazłam Twój blog i zaczynając od tarty przeczytałam cały od początku do końca :) Na pewno tu jeszcze zajrzę, pozwoliłam więc sobie dodać Twój blog do ulubionych :) Przy okazji zapraszam do mnie.
    Pozdrawiam serdecznie
    PS. tatrę na pewno wypróbuję, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno zajrzę do Ciebie :) Dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  29. Tarta wybróbowana-rewelacja! Polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. zawsze ten sam problem :( śmietanka spływa mi na dół, pewnie zawsze jakieś pęknięcie się znajdzie na cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dodaj mniej śmietanki, aby się zdążyła solidnie zapiec i nie będzie spływać :) Możesz też zastąpić śmietankę śmietaną 18% ;)

      Usuń
    2. Ja dałam śmietankę 12%, też jest ok, a nakładałam ją powoli łyżką żeby się właśnie nie rozpłynęła.

      Usuń
  31. Właśnie zajadam- wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam, zjadłam, pochwaliłam ;)
    SUPER !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  33. Edyta dzisiaj zrobiłam pierwszy raz z tego przepisu tarte jest bardzo dobra do ciasta dodałam trochę śmietany aby lepiej się skleiło
    TO BYŁ MÓJ DEBIUT UDANY






    EDYTA tarta wyszła bardzo dobrze tak ciasto jak szpinak Super przepis POZDRAWIAM DZIĘKI 14.03.2014

    OdpowiedzUsuń